Поділитись:

Луцьк у вибоїнах: як мер Поліщук витрачає мільйони гривень з бюджету на латання доріг (відео)

Четвер, 23 травня 2024, 11:46
Луцьк у вибоїнах: як мер Поліщук витрачає мільйони гривень з бюджету на латання доріг (відео)

Чому одні дороги в Луцьку майже не руйнуються, не зважаючи на їх вік, а інші доводиться латати з року у рік. Як не капітальний ремонт, так ямковий чи поточний, витрачаючи при цьому мільйони з бюджету. Чому ж так відбувається – з'ясовували журналісти телеканалу «Конкурент TV».

Ось, приміром, дорогу на Набережній капітально відремонтували більше 15-ти років тому і вона у непоганому стані, а от вулицю Захисників України, колишня Гордіюк, ремонтували наприкінці 2023 року. Проте цей ремонт протримався недовго. Адже дорогу були змушені латати уже цього року весною. Дорога просто вкрилася вибоїнами та нерівностям. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку показали «дуже якісний» ремонт вулиці Захисників України (Гордіюк)

У сюжеті телеканалу йдеться про те, що справа не лише у вартості робіт чи можливо підрядниках, а у й тому, що існує таке поняття як відкати, які і впливають на якість ремонту.

Робота робиться, гроші платяться, та і неаби кому, а ймовірно, повʼязаним із скандально відомим бізнесменом Ігорем Палицею фірмам. Наприклад, ТОВ «Волиньдорбуд». Саме ця фірма, ймовірно, із орбіти Палиці виграє більшість тендерів на ремонти доріг у Луцьку.

Зразковим проєктом для міста є довговічна дорога на вулиці Набережній. З першого погляду і не скажеш, що їй більше 15 років. Проте це дійсно так. І робили її ще за каденції мера Луцька Богдана Шиби. З огляду на її стан – робота зроблена на совість.

«Тут був плавун. Тому довелося не лише знімати верхній шар асфальту, але й переробляти всю підоснову. Там, де плавун, взагалі на 2 метри вийняли землю і зробили технологічно відповідно до всіх вимог. Тому вона так довго працює», – каже колишній міський голова Богдан Шиба. 

За словами ексмера, ремонт цієї дороги був дуже проблемним. Однак завдання вдалося вирішити, розвантаживши центральні вулиці міста. І тоді підхід до роботи був комплексний, а не те, як зараз, каже колишній мер.

«Це принцип отого покоління, принцип Палиці. Це бізнес. Має бути все бізнес. І головний результат має бути добрий прибуток. І бажано, що був прибуток тому, хто робить, і тому, хто керує, і владі, яка дає відповідні замовлення за бюджетні кошти. І тому часто просто вилучаються ці технологічні кроки, які обов'язково треба робити, щоб була якісна дорога. Ну але в кошторисі воно все відображено. Тому і кажуть фахівці, що від 20% кошторисної вартості, це іде на відкати», – стверджує Шиба. 

То ж як тільки Поліщук став радником міського голови, ну а пізніше мером, ситуація змінилися. Дороги ніби й роблять, однак якість таких ремонтів – залишає бажати кращого. Бо ж, ймовірно, зекономивши саме на цій якості, хтось може добре заробити.

Повернемось до тієї ж вулиці Захисників України, колишня Гордіюк. Господарник мер Поліщук та його підлеглий директор департаменту ЖКГ Осіюк так відремонтувати вулицю, що її ледве не одразу ж після цього знову довелося ремонтувати.

Цю проблему навіть визнали у самій міськраді та направили відповіді акти підряднику.

Дірки залатали, проте чи на довго. Ексмер Шиба зазначає, ще за своєї каденції він заборонив проводити ямкові ремонти, бо це знущання над лучанами. У такі ремонти просто закатують мільйони гривень із бюджету.

«Головне – дотримання технологій і головне, щоб міська влада не була в долі, бо тоді всі кошти йдуть у кишені. А спрощується технологія і виконується неякісно. І я от тільки що йшов, на одній із вулиць – ямковий ремонт, той проклятий, який я заборонив. Тому що це просто викидання грошей», – розповів ексмер.

Окрім вулиці Набережної, за мера Богдана Шиби капітально відремонтували і вулицю Героїв УПА, вулицю Глушець, Ковельську, Станіславського та інші. Як бачимо, якщо думати не лише за власні кишені та бізнес, виявляється і дороги можуть прослугувати не один рік без жодного подальшого ремонту, ну а гроші, що йдуть з податків лучан, витратити на допомогу військовим.

Луцьк у вибоїнах: як мер Поліщук витрачає мільйони гривень з бюджету на латання доріг (відео)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів