Луцька влада на чолі з Поліщуком таємно підробила генплан міста (розслідування)

П'ятниця, 17 травня 2024, 12:25

У Луцьку на громадські обговорення у 2020 році Поліщук і Ко винесли одну версію генплану міста, а на голосування депутатам всунули іншу. За законом, після громадських слухань нових коректив вносити не можна.

На ділянках за дивним збігом обставин, як гриби, «повиростали» багатоквартирні будинки, у тому числі на території заводу «Електротермометрія», що на Ковельській.

Генеральний план міста – документ, який визначає, на які краєвиди виходитимуть ваші вікна, чи буде у вашому дворі парковка, чи милуватиметесь ви з вікон парком і чи буде він взагалі.

Отож головним і основним документом Луцька безумовно є його генеральний план, до якого і прив’язане абсолютно будь-яке будівництво в місті взагалі. Про те, як влада Луцька на чолі з Поліщуком по факту зробила з лучан дурнів, «перекроївши» генеральний план – у сюжеті журналістки Наталки Поліщук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олігарх Палиця вирішив завершити політичну карʼєру

Нагадаємо: 9 грудня 2019 року на сесії Луцької міської ради ухвалили рішення про запровадження мораторію на будівництво – повну заборону на зведення споруд на території міста. Людям пояснювали мораторій досить логічно – навести лад, прийняти генплан. Та по факту такий мораторій діяв далеко не для усіх.

Як йдеться у матеріалі, схема полягала в тому, що будь-хто, хто мав бажання і можливість будуватися, змушений був отримати добро від керівництва міста, і вже тоді містобудівні умови видавалися сесією в ручному режимі.

У 2022 році, за день до повномасштабного вторгнення, на сесії міськради затвердили новий генплан міста

Проте з цим генпланом не все так добре. У жовтні 2020 року відбулися громадські слухання. Зібрався повен зал небайдужих громадян, яким показали ось такий генплан. Учасники з ентузіазмом взялися вносити свої пропозиції, зауваження та побажання.

 

Згідно з законом, коли усі пропозиції опрацьовані, проводять коригування проекту і тільки тоді генплан затверджується на сесії міської ради. Тобто категорично не можна після громадських слухань вносити ті зміни, які не озвучувалися на самих слуханнях.

Проте на сесію міської ради, де вже тоді мерствував Поліщук, на голосування підсунули абсолютно інший документ.

 

Так, наприклад, на ділянці біля 5 школи замість громадської забудови передбачили багатоквартирне житло, а на Карбишева замість гаражів «виросли» квартири. 

А ще ділянка заводу «Електротермометрія», де планують звести кілька висоток на понад 20 поверхів. Цікаво, що за проголосованою версією генплану, на деяких територіях майбутньої парковки зараз стоять приватні будинки мешканців Луцька.

Головний архітектор міста Веніамін Туз на запитання, чому з'явилися такі розбіжності, відповів, що є з десяток версій генплану з різними корективами.

«На громадських слуханнях нічого не затверджується», – зазначив він.

Туз додав, що для депутатів ділянки, де передбачається забудова, були зрозумілою перспективою.

Отож, після того, як у 2020-му громадськість бачила і обговорювала один генплан міста, на столи депутатів у 2022-му поклали зовсім інший.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: