Поділитись:

Нововолинська шахта отримала 1,7 млн штрафу, бо забруднювала річку

Четвер, 16 травня 2024, 16:01
Нововолинська шахта отримала 1,7 млн штрафу, бо забруднювала річку

Господарський суд Волинської області задовольнив позов прокуратури щодо стягнення майже 1,7 мільйона гривень збитків, завданих довкіллю. Позов подавали до державного підприємства «Волиньвугілля», розташованого у Нововолинську. Справа стосувалася скидання стічних вод у місцеву річку.

Про це йдеться у рішенні Господарського суду Волинської області від 24 квітня 2024 року, пише Сила правди.

У вересні 2021 року Держекоінспекція у Волинській області провела перевірку на державному підприємстві «Волиньвугілля». Під час перевірки виявили, що відокремлений підрозділ цього підприємства, розташований у Нововолинську – шахта «Бужанська», самовільно здійснював забір підземної води з свердловини та скидав стічні води у місцеву річку Студянку, яка є притокою Західного Бугу. За результатами перевірки представники екоінспекції склали акт, який передали керівництву підприємства. Також приписом Держекоінспекція зобов’язала ДП «Волиньвугілля» до 27 листопада 2021 року отримати дозвіл на спеціальне водокористування й затвердити нормативи гранично допустимого скидання забруднюючих речовин у річку шахтою.

Навесні 2023 року шахта «Бужанська» надала довідку, за якою загалом у період роботи без дозволу на спецводокористування з 29 лютого 2020-го до 28 грудня 2021 року скинули 3,188 мільйона кубометрів стічних вод. У Держекоінспекції натомість висунули дві претензії – про збитки довкіллю на майже 1,7 мільйона та 324,8 тисячі гривень. Перша претензія стосувалася забруднення річки такими речовинами як хлориди, азот амонійний, нітрити, нітрати, залізо, сульфати, фосфати тощо. Друга – скидання зі стічними водами сухого залишку.

У відповідь на одну з претензій підприємство повідомило, що у зв’язку з повномасштабним вторгненням і скрутним фінансовим становищем не має реальної змоги заплатити ці гроші.

У березні 2024 року з позовом до «Волиньвугілля» звернулася Волинська обласна прокуратура. Правоохоронці вимагали стягнути з державного підприємства сукупно понад 2 мільйони гривень шкоди довкіллю. У суді ж під час розгляду справи вказали, що скидання сухого залишку у певний період не нормувалося та відмовили у стягненні 324,8 тисячі гривень. Натомість 24 квітня 2024 року суд ухвалив стягнути з ДП «Волиньвугілля» на користь Держекоінспекції у Волинській області майже 1,7 мільйона гривень.

Наразі відомо, що 14 травня Волинська обласна прокуратура подала на це рішення апеляцію до Північно-західного апеляційного господарського суду. У справі призначили склад суду.

ДП «Волиньвугілля» було утворене як окреме підприємство у 2003 році. За даними аналітичної системи YouControl, у 2023 році підприємство отримало 43,8 мільйона гривень збитків проти 44,4 мільйона гривень збитків у 2022 році.

Нагадаємо: у Нововолинську шахтарі копальні №9 побоюються зміни керівника, адже переконані, що із його появою нового директора на них чекає закриття підприємства. Шахта ж №10 міста Нововолинська може потрапити у приватні руки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів