Поділитись:

Шахту №10 «Нововолинська» хочуть приватизувати: які можуть бути наслідки (відео)

Субота, 27 січня 2024, 17:33
скірншот з сюжету ТРК
скірншот з сюжету ТРК "Аверс"

Шахта №10 міста Нововолинська може потрапити у приватні руки. 

Про те, що об'єкти інфраструктури копальні планують віддати під приватизацію, ТРК «Аверс» розповіли шахтарі, які дізнались цю інформацію практично напередодні. Волинські гірники одразу забили на сполох і вже звернули до Фонду держмайна, до Міністерства енергетики України, а також Міністерства економіки з відповідними листами. Основна вимога – не виставляти на приватизацію майно шахти.

Об'єкти інфраструктури шахти №10 можуть піти з молотка. В п'ятницю, 26 січня, в Міністерстві енергетики України була запланована нарада щодо вирішення долі Волинського довгобуду. Це надважливе питання у публічний простір навіть не потрапило б, якби шахтарі з власних джерел не дізналися про те, що шахту фактично хочуть розпродати.

«Західним регіональним відділенням держмайна, який безпосередньо займається питаннями приватизації шахти, було оголошено закупівлю послуг з виготовлення технічних паспортів на об'єкти шахти №10 «Нововолинська». В тендерній документації, яка опублікована у відкритих джерелах, відсутній перелік всіх матеріальних активів, на які асигнувалися державні кошти. Для реалізації проєкту будівництва шахти №10 Нововолинська, зокрема, не включені в оцінку вартості підземні гірничі виробки довжиною 14,16 кілометра, проводи водопостачання каналізації на території та до міста Нововолинська, лінії електропередачі до підстанції 35 кВт, благоустрій території та інші. Відсутні актуальні оцінки вартості всіх активів», – розповів заступник голови первинної профспілкової організації ДП «Дирекція по будівництву об'єктів шахти №10 Нововолинська» Валентин Васюхно.

Валентин Васюхно уточнює, що неправильна оцінка майна шахти надалі може вплинути на вартість приватизації, яка, як варіант, буде в рази меншою від об'єктивної ціни, але справа навіть не в тому, адже приватизація шахти може призвести до неочікуваних наслідків. Відтак шахта без необхідних для її функцій об'єктів, по-перше, може, взагалі, не добудуватися, а, по-друге, в разі добудови і запуску можуть бути інші проблеми.

«Якщо поприватизовують об'єкти на нашій шахті, ми не зможемо відремонтувати своє обладнання. Якщо ми не зможемо відремонтувати своє обладнання – це значить ми не зможемо отримувати гірничі виробутки, не зможемо відкачувати з шахти воду, це чревато тим, що шахта втрачає свою життєдіяльність. Не відкачали 3-4 дні води – шахту затопило. А як я раніше казав. що на цю шахту було потрачено дуже багато грошей – 1,7 мільярда гривень, і була велика надія працівників других шахт, які в нас в регіоні закривалися, працювати на цій шахті», – зазначив голова незалежної профспілки Гірників України ДП «Дирекція по будівництву об'єктів шахти №10 Нововолинська» Олександр Ткаченко.

Якщо інфраструктуру шахти, яка забезпечує її роботу віддати в приватні руки, згодом можуть бути перебої у функціоналі, що можуть призвести до затоплення копальні – відтак заболочення та підтоплення навколишніх сіл і території сусідів, Польщі, тобто може навіть бути екологічне лихо. Між тим волинські шахтарі розповідають, що нова копальня, якщо її запустити, може за місяць здобути стільки вугілля, скільки дев'ята шахта видобуває за рік.

За словами Олександра Ткаченка, в рік шахта №10 може видобути 900 або ж мільйон тонн вугілля. Можна лише уявити, який енергетичний ресурс України планують віддати у приватні руки. З такими потужностями на копальні передбачаються робочі місця для 1500 шахтарів. Тим часом доля шати №9 вже відома – цій копальні пророкують вичерпатися до кінця 2024 року. І якщо 9-ту шахту закриють, а 10-ту не запустять, то видобуток вугілля у вугільному регіоні фактично може припинитися або ж можливо опинитися під контролем приватних осіб, які стануть новими монополістами на енергетичному ринку, що теж така собі перспектива для енергетичної стабільності країни.

Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець вважає, що приватизація ставить хрест на добудові шахти.

«Мені тільки вчора ввечері шахтарі просигналізували, нарада, нібито, буде, нібито, причетність до цього має своїми ініціативами перший заступник міністра Власенко. Додаткової інформації я не маю, є постанова Кабінету Міністрів, яку чомусь проштовхнули. І Фонд держмайна в даному випадку проявляє Ініціативи. І Міністерство енергетики, на скільки я чув, уже схвалює це все», – повідомив він.

За його словами, Міненергетики ще не так давно мало намір запустити шахту, але враз усе помінялося.

«Вони там збирали обладнання з інших шахт в Донецькій області. Наприклад, шахта Гірник, шахта Курахівська. Концентрували це обладнання в Донецькій області там де с склад. І саме для добудови десятої шахти Нововолинська. Тепер на цьому ставиться жирний хрест», – додав він.

Куди подівся ентузіазм добудувати 10-ту шахту та кому закортіло прибрати до рук потужну копальню на фінальній стадії будівництва – величезне питання. Волинські гірники уже звернулися до Фонду держмайна, до Міністерства енергетики України, а також до Міністерства економіки з вимогами не виставляти на приватизацію шахту №10.

Шахта №10 – це довгобуд, який є майже ровесником незалежної України. Копальню розпочали будувати ще у 1989 році. У будівництво держава вклала близько 2 мільярдів гривень. Вже зараз об'єкт фактично на завершальному етапі будівництва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів