Поділитись:

Єдина в Україні копальня-довгобуд: що буде з шахтою №10 «Нововолинська» (фото, відео)

Субота, 06 січня 2024, 11:39
Єдина в Україні копальня-довгобуд: що буде з шахтою №10 «Нововолинська» (фото, відео)

Шахта № 10 «Нововолинська» у Волинській області – єдина вугільна шахта в Україні, що будується майже 35 років. Для запуску її першої лави в робочий процес потрібно орієнтовно 250 мільйонів гривень.

Про це розповів виконувач обов’язків керівника підприємства «Дирекція по будівництву об’єктів», що утримує шахту, Сергій Сівцов, – повідомляє Суспільне.

Як зазначив Сергій Сівцов, у Міністерстві енергетики ухвалили рішення про запуск копальні в роботу.

Гірники під час роботиГірники під час роботи

Яка ситуація з шахтою № 10 «Нововолинська»

Зі слів виконувача обов’язків керівника «Буддирекції» Сергія Сівцова, будувати шахту розпочали 1989 року. Зараз готовність об’єкта становить майже 90 %.

«Зараз ми працюємо над обладнанням, проєктом, коректуємо деякі документи, які дадуть нам змогу займатися введенням в експлуатацію видобутком вугілля», – сказав посадовець.

Сергій СівцовСергій Сівцов

Виробнича потужність шахти № 10 «Нововолинська» становитиме орієнтовно 15 тисяч тонн вугілля щомісяця.

«Це буде вугілля товарної якості. Тобто зольністю до 35 %, яке без збагачення буде відвантажуватись на енергетику», – каже Сергій Сівцов.

Працівники шахти № 10 «Нововолинська»Працівники шахти № 10 «Нововолинська»

Як розповів електрослюсар підземний Олександр Сас, який працює на шахті 17 років, шахта наразі не функціонує.

«Ми тільки качаємо воду. Зранку отримуємо наряд, їдемо обслуговуємо насоси, відкачуємо воду. Спускаємось на 600 метрів у залежності від потреби людей. Зараз їде п’ятеро», – говорить працівник.

Олександр СасОлександр Сас

Нині допомагає працівникам, які утримують шахту, спускатися під землю 56-річна Таїсія Радчук. Волинянка – рукоятниця підйомно-спускної кліті, але навчалася обробляти алмази. З її слів, коли були сильні морози, то в шахті все обмерзало.

«Ми стежимо за технікою безпеки, опускаємо людей, вантажі, піднімаємо інвентар, вагони, вугілля видаємо, стежимо за тим, щоб вони не заблокувалися. В цей час коли я починала працювати, ми ще просто копали стволи, тут не було ніякої системи. Ми сигнали подавали так: нагиналися і гукали хлопцям, що вам треба», – сказала жінка.

Таїсія РадчукТаїсія Радчук

Шахту планували запустити в експлуатацію 1996 року, але на це забракло грошей і терміни змінювались, говорить керівник підприємства Сергій Сівцов. На зведення шахти за всі роки витратили 1 млрд 200 млн гривень.

З його слів, 2025-го ця шахта № 10 буде не дотаційною. Нині виробничі запаси становлять майже 31 мільйон тонн вугілля, балансові запаси – майже 40 мільйонів тонн.

Територія шахтиТериторія шахти

Як розповів заступник начальника управління економічного розвитку облдержадміністрації Андрій Ткачук, Уряд України за підтримки Німеччини планує зреалізувати проєкт, який дасть поштовх для розвитку шахтарського регіону на Волині.

«В рамках проєкту трансформації переглядається проєкт той який був початково закладений для реалізації самого комплексу шахти № 10 і після того, як цей проєкт переглянуть, буде сформована кінцева сума», – каже посадовець.

Андрій Ткачук додав, що по інших шахтах в області відкритий процес реструктуризації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 березня 2024
15:50
26 лютого 2024
15 листопада 2023
26 жовтня 2023
14:10
11 травня 2023
10 травня 2023
19 березня 2023
06 листопада 2022
17 вересня 2022
06 вересня 2022