Що тепер чекає на чоловіків від 25 років: пояснення Сухопутних військ

Середа, 03 квітня 2024, 15:08

Голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних сил України Іван Тимочко прокоментував закон про зниження граничного віку призовників та створення Єдиного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів, який вчора підписав Зеленський, – пише УНІАН.

Як відомо, глава держави ухвалив, що призовний вік для українців тепер буде від 25 років (раніше було 27). Зі свого боку Тимочко наголосив, що така зміна необхідна у військовий час Україні.

Він також зауважив, що зараз в державі припинений призов на строкову службу – коли людям у віці від 18 до 27 років надавали військову підготовку. Частина з них після строкової служби укладали контракти для захисту України з урахуванням тих викликів, які мали під час АТО. 

«Під час широкомасштабного вторгення в нас призов на строкову службу був припинений. І згідно з законопроектом про мобілізаційні процеси, який є дискусійним до тепер у парламенті, питання строкової служби буде зніматися», – сказав Тимочко.

Разом з тим, Україна вже на третьому році «великої» війни. Є потреба підсилювати оборону країни, сказав він.

«Тому постало питання розширення призовного віку - від 25 і до 60, а вищий командний склад - і до 65 років… Але це ще не означає, що всю вікову категорію візьмуть і призвуть. Водночас їм прийдеться пройти обстеження, огляд, стати  на облік. А вже після того потенційно можливо, що, якщо вони відповідатимуть параметрам, то будуть призвані до лав Збройних Сил України», – підкреслив військовий.

Коментуючи можливість зниження призовного віку до 21 року, він зауважив, що відповідні рішення приймаються на основі серйозних аналізів та обґрунтувань.

«Під час широкомасштабного вторгення в нас призов на строкову службу був припинений. І згідно з законопроектом про мобілізаційні процеси, який є дискусійним до тепер у парламенті, питання строкової служби буде зніматися», - сказав Тимочко.

Разом з тим, Україна вже на третьому році «великої» війни. Є потреба підсилювати оборону країни, сказав він.

«Тому постало питання розширення призовного віку - від 25 і до 60, а вищий командний склад - і до 65 років… Але це ще не означає, що всю вікову категорію візьмуть і призвуть. Водночас їм прийдеться пройти обстеження, огляд, стати  на облік. А вже після того потенційно можливо, що, якщо вони відповідатимуть параметрам, то будуть призвані до лав Збройних Сил України», – підкреслив військовий.

Коментуючи можливість зниження призовного віку до 21 року, він зауважив, що відповідні рішення приймаються на основі серйозних аналізів та обґрунтувань.

«У випадку потреби і сурової необхідності в умовах війни призовний вік людей – від 18 до 60 років.  Оця вікова категорія від 25-ти – визнана тепер законом, це є необхідність. Не дай Боже, щоб нам приходилось проводити загальну чи обширну мобілізацію всього чоловічого населення, якби ворог прорвався на дуже багатьох напрямках фронту оборону, і постало питання знищення цілісності  держави», – пояснив Тимочко. 

Як наголосив Тимочко, визначена вікова категорія для призову у 25 років – це виклик, який нам принесла війна. 

«І якщо завтра буде покращення чи зміна на лінії фронту, навіть вікову категорію 25-ть без потреби призивати не потрібно буде», – зауважив він.

Окремо Тимочко зупинився на темі єдиного державного реєстру військовозобов’язаних.

«Це насправді об’єднання багатьох реєстрів і це дуже добре. Про нього давно говорили… Була певна проблема з документообігом і з документообліком, що викликало певні протиріччя. Окрім того, в нас з урахуванням широкомасштабного вторгнення є величезна внутрішня міграція, велика категорія переселенців, які постійно можуть переміщатися в межах країни. І виникають певні питання їхнього обліку. Тепер буде єдиний реєстр, єдиний облік. І людина навіть сама зможе подавати свої зміни проживання чи вносити інформацію про зміну свого стану здоров’я, соціального статусу», – зазначив голова Ради резервістів СВ ЗСУ.

Нагадаємо, в Україні також створено електронний кабінет військовозобов'язаного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: