Поділитись:

В Україні скасовують статус «обмежено придатний»

Вівторок, 02 квітня 2024, 19:38
В Україні скасовують статус «обмежено придатний»

Президент України Володимир Зеленський підписав закон № 10313 про забезпечення прав військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист. Документ також скасовує статус «обмежено придатний», відтепер є лише дві категорії  «придатний» і «непридатний» до військової служби. 

Про це пише УНН з посиланням на картку законопроєкту на сайті ВР.

Згідно зі статусом документа, сьогодні, 2 квітня, його було повернуто з підписом президента. 

У ВР наголошують, що метою закону є удосконалення механізмів забезпечення деяких прав військовослужбовців, зокрема, на інформацію, медичне забезпечення, відпустки, визначення втрати працездатності, правового регулювання інших питань, пов’язаних із реалізацією прав військовослужбовців та військових посадових осіб під час проходження військової служби.

Закон зокрема передбачає відпустки після поранення та лікування, які можуть тривати до 12 місяців, зокрема за кордоном, без необхідності кожні чотири місяці особисто проходити військово-лікарську комісію.

Також згідно з законом, чоловіки призовного віку, які отримали під час проходження ВЛК висновок "обмежено придатний", повинні заново пройти медичний огляд.

Закон визначає лише два стани: «придатний» і «непридатний» до військової служби. Повторна лікарська комісія має визначити, до якої саме категорії тепер віднести людину, якщо раніше її вважали "обмежено придатною".

Закон також передбачає відпустки для військовослужбовців при народженні дитини.

Також встановлено на рівні закону грошової виплати в розмірі 15 млн грн родині захисника в разі його загибелі під час виконання ним обов’язків військової служби.

Закон передбачає, що військовими капеланами не можуть бути особи, які належать до російської православної церкви.

Крім того, встановлюються норми, що стосуються недопущення порушень, пов’язаних з дискримінацією за ознакою статі чи сексуальними домаганнями.

Нагадаємо: Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт про створення електронного кабінету військовозобов'язаного, що сприятиме швидкому збору та обробці військових даних і переведенню послуг для військовослужбовців у цифровий формат, тим самим посилюючи обороноздатність України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів