Поділитись:

Чи можна проігнорувати повістку, залишену у дверях: пояснення юриста

Середа, 27 березня 2024, 12:04
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

В Україні триває загальна мобілізація. Бувають випадки, коли представники ТЦК залишають повістку у дверях військовозобов’язаним особам. 

Юрист та адвокат Ростислав Кравець пояснив, як мають вручати повістки та хто має на це право, – пишуть Факти.

Повістка в дверях: чи законно це та чи потрібно йти до ТЦК

Ростислав Кравець розповів, що повістка до військкомату має бути вручена особисто в руки людині, якій вона адресована, щоби вона поставила свій підпис про отримання. Якщо людина не підписала повістку, то дії військових із повісткою в дверях не мають юридичної сили.

Особа, яку вони викликають до військкомату, може не з’явитися, і ніяких правових наслідків для неї не буде. Представники ТЦК мали дочекатися людину й особисто вручити їй повістку. Прикріплення документа на двері (навіть якщо є фотодоказ) – це відхилення від загальних правил вручення повісток.

Звертаємо увагу, що повістки вручаються для того, щоб людина прийшла до військкомату та уточнила свої дані, а не для того, щоб одразу відправити її на фронт.

Що робити, якщо повістку залишили у дверях

Відповідно до закону України, військовозобов'язана особа, яка отримала повістку, має з’явитися до військкомату та стати на облік. Окремого нормативно-правового акту, що регулює вручення повісток під час воєнного стану, немає, але діє постанова Кабміну, яка регулює підготовку та проведення призову на строкову службу та за контрактом.

За загальним правилом, повістки необхідно вручати особисто військовозобов’язаним, які мають залишати підпис про отримання повістки. Керівник ТЦК має завірити її печаткою та підписом.

«Якщо людина прийшла додому й побачила повістку в дверях, то на неї можна взагалі не реагувати. Вона не має юридичної сили», — зазначив юрист та адвокат Ростислав Кравець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
23 березня 2024
13 березня 2024
09 березня 2024
18 січня 2024
28 грудня 2023
23 грудня 2023
21 грудня 2023
06 грудня 2023