Поділитись:

Головне у Луцьку: ТОП новин середи, 13 березня

Середа, 13 березня 2024, 21:00
Головне у Луцьку: ТОП новин середи, 13 березня

Редакція інформаційного агентства «Конкурент» підібрала для своїх читачів найцікавіші та найважливіші новини Луцька та Волині за середу, 13 березня.

🕯Волинь втратила двох захисників 

У Донецькій області загинув 51-річний військовослужбовець Геннадій Кондратюк з села Поворськ Ковельського району.

Головне у Луцьку: ТОП новин середи, 13 березня 

Кондратюк Геннадій Петрович, 1972 року народження, житель села Поворськ, загинув 12 березня 2024 року на території Донецької області.

Головне у Луцьку: ТОП новин середи, 13 березня 

Експертиза підтвердила загибель у Луганській області 29-річного снайпера розвідувального взводу Максима Дітмана з селища Маневичі Камінь-Каширського району.

Максим Юрійович Дітман, уродженець селища Маневичі, з травня 2022 року служив на посаді снайпера розвідувального взводу в складі 79-ї окремої десантно-штурмової Таврійської бригади.

Максим Дітман загинув у липні 2022 року на території Луганської області, виконуючи бойове завдання.

Довгий час 29-річного волинянина вважали зниклим безвісти зниклим – тіло захисника було поховане у місті Дніпро на кладовищі військовослужбовців ЗСУ, які загинули під час проходження служби у зоні бойових дій.

Після ідентифікації тіла Максима Дітмана перепоховають на рідній землі.

У четвер, 14 березня, орієнтовно у першій половині дня автомобіль з загиблим бійцем прибуде до Маневичів. Відспівування відбудеться у храмі Святих мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії.

Про точний час прибуття автомобіля та час поховання селищний голова повідомить згодом.

Про те, що виявили під час земляних робіт у центрі Луцька

Головне у Луцьку: ТОП новин середи, 13 березня 

У Луцьку під час земляних робіт знайшли фундамент старого будинку, який може становити історичну цінність.

Як повідомив депутат Луцької міської ради від фракції «Громадянський рух «Свідомі» Михайло Наход у фейсбуці, до нього звернулися небайдужі мешканці міста щодо цієї знахідки. 

«До мене, як до депутата Луцької міської ради, звернулися небайдужі мешканці міста Луцька з інформацією про те, що під час проведення земляних робіт КП «Луцьктепло» з переносу тепломереж 12 березня 2024 року у дворі між житловим будинком за адресою вул. Лесі Українки, 67 та Палацом культури міста Луцька було виявлено фундаменти старого будинку. Ця знахідка може становити архітектурну та культурну цінність для історії міста Луцька», – йдеться у повідомленні. 

Наголосив, зважаючи на те, що ця територія знаходиться в межах історичного ареалу забудови міста, то виявлені фундаменти потребують додаткової експертизи, охорони та дослідження.

Про те, що у Луцьку Федерація боксу отримала приміщення в оренду на 20 років

Головне у Луцьку: ТОП новин середи, 13 березня 

У Луцьку Федерація боксу отримає приміщення на вулиці Богдана Хмельницького в оренду на 20 років. 

Виконавчий комітет міської ради вирішив погодити відділу управління майном міської комунальної власності укладення договору оренди нежитлового приміщення, що на вул. Богдана Хмельницького, 40, з громадською організацією «Федерація боксу міста Луцька. 

Загальна площа приміщення становить 346,2 кв. м. Договір оренди мають укласти на термін з 13 березня 2024 року до 29 лютого 2044 року.

Вартість оренди з 13 березня цього року по 31 травня 2026 року становитиме одну гривню. А вже з 31 травня 2026 року орендар платитиме 4 % від вартості нежитлового приміщення, визначеної експертним шляхом.

Про те, де у Луцьку знайшли продуктові кіоски без документів

Головне у Луцьку: ТОП новин середи, 13 березня 

У Луцьку в декількох районах демонтують тимчасові споруди.

Таким чином під демонтаж потрапив торговельний павільйон на вул. Електроапаратна, 4-а. Ще у 2021 році виконавчий комітет надав дозвіл підприємцю там хазяйнувати. Але лише три місяці, якщо ж новий власник оновив би вигляд споруди, то термін продовжили б до трьох років. Але цього не сталося.

Про те, що волинські журналісти зафіксували торгівлю Польщі з росією – їх затримали і депортували

Головне у Луцьку: ТОП новин середи, 13 березня 

У Польщі затримали двох волинських журналістів, які проводили розслідування щодо вантажних перевезень на російсько-польському кордоні. Про це йдеться на сайті “Район.ін.юа”. Редактора Юрія Конкевича та відеооператора Олександра Пілюка затримали 7 березня під час фіксації перетину вантажівками кордону між Калінінградською областю рф та Республікою Польща. 

Як пише «Район.ін.юа», згідно з редакційним завданням, журналісти мали дослідити тему вантажних перевезень, оцінити вантажопотік і з'ясувати, який транспорт використовується для перетину кордону – польський чи російський. Приблизно о 13:10 за місцевим часом журналістів затримали працівники поліції в кількості 5-6 осіб у місті Бранєво. Інформаційне агентство пише, що поліція відібрала особисте та редакційне майно журналістів. Причиною затримання працівники поліції назвали те, що журналісти занадто довго фотографували критичну інфраструктуру, а саме – російські вагони скрапленого газу. Крім того, за словами «Район.ін.юа», вони обшукали автомобіль без згоди журналістів. Польські поліцейські відмовили у дзвінку консулу, редакції та родичам без пояснень причин. Також працівники польської поліції, за твердженням ІА, видалили на місці затримання більшість фото та відео доказів. 

Станом на вечір 9 березня, як стверджує «Район.ін.юа», прикордонники привезли журналістів на пункт пропуску «Дорогуськ-Ягодин» та видворили з країни. Редакція звернулася до органів державної влади України та Польщі з проханням належно відреагувати на цей інцидент.

Про те, що сталося в Україні за день 

  • Росіяни атакували Україну

Пізно ввечері 12 березня росіяни вдарили по Мирнограду – у результаті 2 людини загинули і 5 дістали поранення. Крім того, рятувальники зуміли витягнути з-під завалів 13-річну дівчинку − вона не отримала фізичних травм.

У ніч проти 13 березня російські війська обстріляли Суми дронами типу «Shahed». Безпілотник влучив у багатоповерхівку. Про це повідомили в Сумській ОВА. Там зазначають, що на місці влучання працювали усі аварійно-рятувальні служби. 

Відомо, що внаслідок влучання у житловий будинок пошкоджень зазнали 30 квартир, з них 15 – зруйновані. З-під завалів вдалося врятувати 10 людей, 8 з них зазнали травм різного ступеня тяжкості. Також є загиблі. Відомо, що з-під завалів дістали тіла двох людей. За даними міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка, зниклими безвісти можуть бути три людини. Інформація уточнюється.

  • ГУР попередило про російську операцію «Перун» 

Головне управління розвідки Міноборони України попередило, що наразі триває активна фаза російської інформаційної операції «Перун». Про це йдеться у повідомленні ГУР МОУ. За даними розвідників, операція спрямована на дестабілізацію політичної ситуації в Україні та країнах Заходу. А також має на меті «створити умови для вирішення завдань» російського вторгнення Проведення операції «Перун» також відбувається на тимчасово окупованих територіях України та в більшості регіонів рф. За даними ГУР, до операції залучають підрозділи Нацгвардії рф та шпигунів з Головного розвідувального управління. Піком активізації пропагандистських заходів, за даними розвідників, визначили день виборів президента рф. А завершення операції «Перун» окупанти планують до 30 червня цього року. 

  • На Херсонщині затримали депутатку облради, яка співпрацювала із окупантами

На Херсонщині правоохоронці затримали чинну депутатку обласної ради, яка допомагала окупантам відкривати російські військові шпиталі у захоплених українських лікарнях. Як повідомили у СБУ, підозрювана у липні 2022 року пішла на співпрацю із ворогом. Вона обійняла посаду «начальника» у незаконному «Управлении здравоохранения Департамента социальной политики» Херсонської ОВА. Усвідомлюючи наслідки своєї співпраці із ворогом, жінка використовувала у роботі псевдонім. На посаді виконувала розпорядження окупаційної влади, налагоджувала роботу закладів системи охорони здоров’я за російськими стандартами та протоколами. Після деокупації Херсона жінка залишилася у місті, сподіваючись уникнути правосуддя, та продовжила працювати депутаткою в місцевій облраді. Через певний час зловмисниця планувала втекти до тимчасово окупованого Криму під вигаданим ім’ям. Наразі депутатка перебуває під вартою. Їй повідомили підозру у колабораційній діяльності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів