Поділитись:

Чи корисна вівсянка насправді: плюси й мінуси такого сніданку

Понеділок, 11 березня 2024, 06:28
Чи корисна вівсянка насправді: плюси й мінуси такого сніданку

Вівсяна каша є одним із найпопулярніших варіантів сніданків у світі. Її швидко готувати, легко комбінувати з різними фруктами, йогуртом, горіхами та іншими добавками. Та чи так вона корисна насправді? 

Про це пише УНІАН.

Як і в будь-якого продукту, у вівсянки є свої плюси і мінуси. Зокрема, вона може сприяти зниженню ваги. Це пояснюється тим, що у каші багато клітковини, яка уповільнює травлення, відповідно людина довше залишається ситою. В огляді за 2023 рік, опублікованому в журналі Current Nutrition Reports, зазначено, що численні клінічні дослідження показали, що овес відіграє роль у профілактиці ожиріння та зниженні маси тіла.

Крім того, вівсяна каша допоможе знизити рівень "поганого" холестерину. Food & Function зазначає, що фітостероли, фенольні сполуки тощо є поживними речовинами вівса, які можуть мати прямий чи непрямий вплив на рівень холестерину.

До плюсів вівсянки також часто відносять її вплив на рівень цукру в крові. Проте є і низка мінусів, які доводять, що це не найідеальніший варіант сніданку на кожен день. 

Багато людей, які часто вживають вівсянку, стикаються зі здуттям. Особливо це стосується "новачків", тож дієтологи радять починати з маленьких порцій, поступово їх збільшуючи. Так ви дасте організму звикнути до цієї каші. Крім того, попри те, що вівсянка може допомогти вам схуднути, вона може дати і протилежний ефект, якщо ви будете їсти її занадто багато. 

Проте є й інший аспект. Згідно з дослідженням, опублікованим у Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, вівсянка може піддавати вас впливу токсичних сільськогосподарських хімікатів. Рецензоване дослідження, проведене Environmental Working Group (EWG), виявило помітні рівні хлормеквату (пестициду, який використовувався для вівса) у 80% американців, протестованих у період з 2017 по 2023 рік.  

Деякі дослідження показують, що хлормекват може завдати шкоди репродуктивній системі та порушити ріст плоду у тварин, змінюючи розвиток голови та кісток і змінюючи ключові метаболічні процеси. Хоча ці дослідження зосереджені лише на потенційному впливі хімічної речовини на тварин, вони викликають питання про те, чи може вона також завдати шкоди людям.

Модні дієти, які не працюють: це має знати кожен

Вірусні в соціальних мережах "модні дієти" часто не дають жодного ефекту, або ж він є, але короткотерміновий. Натомість шкода, завдана здоровʼю, буде набагато вищою, за отримані від цих дієт переваги. 

Одна з таких дієт – схуднення на детокс-чаях. Часто їхня "фішка" – це те, що вони працюють як проносний та сечогінний засіб. Тож їжа просто не встигає засвоюватися в організмі. Ефект зникає, щойно ви припинете вживати ці чаї. 

Друга дієта, що не принесе ефекту – це об'ємне харчування. Хоча вона і справді дозволяє уникнути переїдання "важкої" їжі, в перспективі можна отримати дефіцит ваги та супутні розлади. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів