Поділитись:

На Волині – спалах небезпечної хвороби

П'ятниця, 08 березня 2024, 10:40
На Волині – спалах небезпечної хвороби

У Луківській територіальній громаді Ковельського району Волинської області зареєстрували ускладнення санепідситуації з вірусного гепатиту А.

Усього захворіло 6 осіб, серед них були і студенти ПТУ №22 смт Луків, – повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби України.

«Здобувачів освіти переведено на дистанційну форму навчання. Фахівці Держпродспоживслужби долучились до проведення розслідування випадку захворювання на вірусний гепатит А серед студентів ПТУ №22 смт Луків», – йдеться у повідомленні.

Станом на 07.03. 2024 нових випадків не виявлено.

Симптоми та профілактика захворювання

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна) широко розповсюджене гостре інфекційне захворювання, клінічний перебіг якого характеризується ознаками інтоксикації та гострим ураженням печінки.

За механізмом передачі збудника інфекції гепатит А відносять до кишкових інфекцій. Джерело інфекції - хвора людина, яка виділяє збудник - вірус гепатиту А в навколишнє середовище разом з кишковими випорожненнями. Вірус передається від людини до людини через харчові продукти, воду, через брудні руки та предмети вжитку.

Найчастіше захворювання починається із загальних симптомів як при гострих респіраторних вірусних інфекціях, а саме: з нездужання, головного болю, катаральних проявів, підвищення температури тіла до 37,5 - 39°С протягом 1 - 3 днів, зникає апетит, з’являється відчуття дискомфорту в області печінки, змінюється колір сечі, знебарвлюються випорожнення, змінюється колір слизових оболонок та шкіри, з’являється жовтяниця.

Щоб уникнути зараження вірусом гепатиту А необхідно:

  • дотримуватись правил особистої гігієни – ретельно мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після поїздок в громадському транспорті, після відвідування туалету;
  • ретельно мити овочі та фрукти перед вживанням;
  • пити безпечну та якісну воду з перевірених джерел водопостачання;
  • кип'ятити воду з колодязів та інших джерел нецентралізованого водопостачання;
  • не займатись самолікуванням, при появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.

Нагадаємо: У лютому на Волині у трьох районах реєстрували прогнозований періодичний епідемічний підйом захворюваності на вірусний гепатит А.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів