Поділитись:

Чи можна заводити собаку, якщо є кішка: як подружити цих двох

Субота, 02 березня 2024, 02:24
Чи можна заводити собаку, якщо є кішка: як подружити цих двох

Любителі домашніх тварин зазвичай діляться на собачників і кошатників. Але є й такі, хто хоче, щоб у домі мешкали і кішка, і собака. З'являється питання: а вони уживуться? Давайте розберемося, чи варто селити разом цих двох, як довго кішка звикає до собаки і що зробити, щоб їх подружити.

УНІАН розбирався, собаку якої породи краще заводити, щоб він не бився з кішкою. Чудово ладнають із котячими золотистий ретривер, боксер, пудель, бішон-фризе, чихуахуа. Раніше ми вже розповідали, які є найкращі породи собак для кішок. 

Якщо говорити про котячі породи, то найбільш доброзичливі до собак мейн-куни, абіссінська, норвезька лісова, курильський бобтейл і регдолл. Нічого страшного, якщо у вас кішка іншої породи (або безпородна) – є кілька хитрощів, як подружити дорослу кішку з собакою.

Для початку підготуйтеся до приїзду собаки так, щоб максимально зберегти для кота його колишній спосіб життя. Слід обмежити доступ кішки в одну з кімнат – там спочатку житиме собака. Також для кішки потрібно буде обладнати в будинку «верхній ярус»: щоб вона могла ходити по дому там, де її собака не дістане, наприклад, по шафах, полицях. Вище розмістіть також лежаки і котячий будиночок – так кіт почуватиметься більш захищеним.

Для собаки потрібно буде купити миски, нашийник із повідцем, лежак або будиночок, кілька іграшок, гребінець тощо – загалом, усе те, що є у вашого кота, тільки собаче. У кожного мають бути індивідуальні речі і, крім усього, у цих двоє не буде причин для поділу підстилки чи іграшки. Коли все готово – забирайте собаку додому.

Отже, у домі тепер дорослий кіт і цуценя – як подружити цих двох? Насамперед, не показуйте їх одразу одне одному – якщо вони одразу поб'ються, то зробити їх друзями потім буде важче.

Зробіть так:

  • принесіть собаку в дім таємно від кота і поселіть в окремій кімнаті на кілька днів;
  • візьміть якусь річ кішки і покладіть у кімнату собаки – так він швидше звикне до запаху «сусіда»;
  • якусь річ із запахом собаки запропонуйте понюхати коту – теж нехай звикає.

Цей «фокус» потрібно виконати кілька разів – тварини сприймають світ через нюх і поступово звикнуть до запаху одна одної та не сприйматимуть іншу тварину як чужинця.

Через кілька днів, якщо обидва поводяться нормально, влаштовуйте зустріч. Собаку потрібно буде спочатку посадити в переноску або ж тримати на повідку. Не лякайтеся, якщо спочатку кіт і пес будуть шипіти, гарчати і гавкати – це нормально. Втручайтеся тільки в разі явної агресії. Перша зустріч має тривати всього кілька хвилин, але з кожним разом (через кілька годин або день) її тривалість можна збільшувати.

Щоб кішка з собакою швидше потоваришували, господареві також важливо правильно поводитися:

  • намагайтеся зберігати спокій у будь-якій ситуації – тварини дуже відчувають хвилювання;
  • не обділяйте увагою нікого з них;
  • годуйте окремо і в різних приміщеннях (хоча б перший час) – так собака не буде забирати їжу у кішки;
  • гуляйте із собакою достатньо часу, щоб він не набридав коту.

Не забувайте також перший час стежити за іграми кота і собаки і при будь-якому прояві агресії одразу ж припиняйте її. Робіть це так, щоб ніхто з цих двох не відчув себе зайвим або нелюбимим.

Що робити, якщо кіт не приймає собаку

У котів іноді буває жахливий характер – вони починають сильно ревнувати і категорично відмовляються приймати у себе вдома нового сусіда. Або ж навпаки: у кота характер поступливий, але собака йому просто «сідає на голову». Що робити в цьому випадку?

Щоб скорегувати поведінку тварин, можна застосувати спеціальні засоби, феромони – вони заспокоюють і пом'якшують характер. Їх можна придбати в зоомагазині, але врахуйте, що у таких засобів – накопичувальний ефект, їх потрібно використовувати протягом деякого терміну, щоб вони почали працювати. Не на всіх діють феромони, але здебільшого допомагають зробити улюбленців спокійнішими.

У 99 випадках зі 100 собаки з котами врешті-решт уживаються – спершу притираються характерами і б'ються, але потім життя повертається в мирне русло. Звісно, немає гарантії, що доросла кішка і цуценя стануть нерозлучними друзями, іноді вони просто починають дотримуватися нейтралітету – що теж непогано. Якщо ж вам «пощастило» потрапити в той 1%, коли собака з котом стали найлютішими ворогами – не продовжуйте експериментів, а постарайтеся знайти цуценяті нову сім'ю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів