Поділитись:

Китайські вчені вперше клонували тибетських кіз

Четвер, 29 лютого 2024, 02:15
Китайські вчені вперше клонували тибетських кіз

Китайські вчені вперше клонували тибетських кіз, які поряд із яками, кіньми та вівцями є важливою товарною худобою жителів високогірного Цинхай-Тибетського плато, але порода яких в останні роки вироджується. 

Про це повідомляє People's Daily у своєму акаунті в соцмережі Х, передає Укрінформ.

Щоб запобігти втраті важливих для місцевого господарства тварин, влада провінції Цинхай, якій адміністративно належить плато, з 2018 року реалізовує програму дослідження технології застосування ембріональної інженерії на тибетських яках і козах.

Очікується, що програма клонування допоможе селекціонувати кращі особини породи тибетських кіз, зберегти їх поголів’я та підвищити доходи місцевих фермерів і скотарів.

У рамках досліджень фахівці відібрали чотири дорослі особини, і використали їх клітини для створення клонів. У результаті з’явилися двоє здорових клонованих козенят вагою близько 3,5 кг кожне.

За словами науковців, успішне клонування найсильніших і найбільш пристосованих до життя в умовах високогірного плато (4-5 тис. м над рівнем моря) особин є великим проривом у технології розведення тибетських кіз і допоможе їх породі відновити адаптивність та уникнути виродження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів