Поділитись:

Вчені показали, який вигляд має клонована мавпа через два роки (фото)

Четвер, 18 січня 2024, 02:19
Вчені показали, який вигляд має клонована мавпа через два роки (фото)

Китайські вчені з'ясували, що клонована мавпа прожила понад два роки. 

Про це пише Daily Star, – зазначає ТСН.

Техніка, використана для клонування мавпи, яку назвали РеТро, була модифікованою версією тієї, яка використовувалася для створення сумно відомої вівці Доллі, першого у світі клонованого ссавця.

Зі 113 клонованих ембріонів-резусів лише один вижив після імплантації сурогатним мавпам.

Попри низький рівень успіху (в цьому випадку менше ніж 1%), команда вважає, що це розширює розуміння механізмів клонування приматів. Та ж група дослідників під керівництвом Цян Суня та Чжень Лю з Китайської академії наук у Шанхаї шість років тому створила перших у світі клонованих мавп. Це була пара однакових довгохвостих макак, також відомих як макаки-крабоїди.

У своєму звіті в Nature Communications вони написали: «Ці відкриття дають цінну інформацію про механізм перепрограмування SCNT мавп і представляють перспективну стратегію клонування приматів».

Вчені показали, який вигляд має клонована мавпа через два роки (фото)

Доктор Луїс Монтоліу, дослідник, який не брав участі у дослідженні, сказав: «Як клонування крабоїдних макак, так і макак-резусів демонструє дві речі. По-перше, клонувати приматів можна. По-друге, що не менш важливо, надзвичайно складно досягти успіху в цих експериментах з такою низькою ефективністю, що ще раз унеможливлює клонування людини».

Він додав, що низька ефективність клонування приматів також «підтверджує очевидне», що клонування людини не лише «непотрібне і спірне», але, якщо воно буде зроблено, воно буде «надзвичайно важким та етично невиправданим».

Вівця Доллі увійшла в історію майже три десятиліття тому після того, як її клонували в Інституті Рослін в Единбурзі. Вперше вченим вдалося клонувати ссавця із дорослої клітини, взятої з вимені вівці Фінн-Дорсет.

Відтоді багато інших ссавців були клоновані з використанням тієї ж техніки перенесення ядра однієї клітини, яка містить перенесення ДНК ядра клітини в донорську яйцеклітину, яка потім сприяє розвитку ембріона. До них відносяться вівці, велика рогата худоба, свині, собаки, кішки, миші та щури, а також довгохвості мавпи. Однак ефективність клонування тварин залишається дуже низькою, і клони часто не витримують вагітності або вмирають незабаром після народження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів