Поділитись:

Пінгвіни в небезпеці: кислотність вод Антарктики подвоїться до 2100 року

Субота, 13 січня 2024, 01:48
Пінгвіни в небезпеці: кислотність вод Антарктики подвоїться до 2100 року

Пінгвіни та інші дикі тварини прибережних вод Антарктики знаходяться в небезпеці через викиди діоксиду вуглецю CO2. Очікується, що через забруднення середовища кислотність антарктичних вод до 2100 року збільшиться на 100%.

Тобто, концентрація кислотності фактично подвоїться у порівнянні з показниками, зафіксованими станом на 1990 рік. Про це йдеться у дослідженні команди науковців Університету Колорадо в Боулдері. Їхні висновки опублікував журналі Nature Communications від 4 січня, – пише УНІАН.

Зазначається, що небезпека існує не лише для пінгвінів. Кислота роз'їдає поверхню мінералів (панцирів), які захищають молюсків, морських равликів, крабів та морських їжаків. Також це порушує харчовий ланцюг у водах Антарктики. Згаданими морськими мешканцями харчується кити, пінгвіни та ще низка істот. Тож, якщо їхня кількість зменшиться, це безпосередньо вплине на виживання всіх інших видів, стверджують науковці.

Вони пояснюють: в океанській воді збільшується рівень кислотності внаслідок поглинання вуглекислого газу. Це призводить до зниження рівня PH у воді, вона стає "кислішою". У дослідження акцентують, що природа не може впоратися з тим рівнем викидів CO2, які утворюють внаслідок діяльності людства.

«Отримані дані мають вирішальне значення для нашого розуміння майбутньої еволюції здоров'я морських екосистем», – сказала в.о. директора Інституту арктичних і альпійських досліджень Ніколь Ловендускі.

Щоб дійти до згаданих висновків дослідники використали комп'ютерну модель та зімітували, як саме зміниться вода в океані протягом наступного століття, якщо людство не зменшить рівень глобальних викидів в атмосферу. Вони кажуть, що отримана картина виглядає дуже тривожно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів