Поділитись:

У США знайшли скам'янілу шкіру рептилії, яка жила ще до появи динозаврів (фото)

Неділя, 14 січня 2024, 02:59
У США знайшли скам'янілу шкіру рептилії, яка жила ще до появи динозаврів (фото)

Палеонтологи виявили найдревнішу скам'янілу шкіру невідомої істоти, що жила ще до появи перших динозаврів.

Як пише CNN, в дослідженні вчених з Університету Торонто Міссісога, опублікованому в журналі Current Biology, зазначено, що фрагмент скамянілої шкіри рептилії був знайдений у вапняковій печері в Оклахомі (CША). Вік знахідки – приблизно 289 мільйонів років, – передає УП. Життя.

Вчені ідентифікували фрагмент шкіри, що подібна до шкіри крокодила і ящірки. Це – найстаріший відомий зразок збереженого епідермісу, який є зовнішнім шаром шкіри наземних рептилій, птахів і ссавців. Епідерміс «був важливою еволюційною адаптацією під час переходу до життя на суші», зазначають дослідники.

Шкіра збереглася у фрагменті, меншому за розмір нігтя. Її галькова поверхня схожа на шкіру крокодила, а складки нагадують ті, що є у змій і безногих ящірок.

Незважаючи на ці особливості, дослідники не можуть впевнено сказати, з якої тварини чи ділянки тіла походить зразок, оскільки скам’янілість не пов’язана з жодними іншими останками.

У США знайшли скам'янілу шкіру рептилії, яка жила ще до появи динозаврів (фото) 

Вони припускають, що фрагмент міг належати маленькій рептилії на ім’я Captorhinus, скам’янілості якої знаходили в печерній системі набагато частіше, ніж будь-якої іншої подібної тварини.

Співавтор дослідження Роберт Рейс, професор біології в Університеті Торонто Міссісога, який досліджує палеонтологію хребетних, зауважує, що скам’яніла шкіра трапляється «дуже рідко, незважаючи на те, що це насправді найбільший орган у тілі».

«Після смерті тварини шкіра дуже швидко розкладається», – сказав Рейс.

Він додав, що цей зразок зберігся завдяки унікальним особливостям вапнякових печер Річардс-Спур в Оклахомі.

Тварина була «похована» в дрібних глинистих відкладеннях, а взаємодія з нафтою, яка протягом тривалого часу просочувалася у печеру, уповільнила її розкладання. На думку дослідників, у печері також було безкисневе середовище. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів