В нацпарку на Волині росте «ельфійський» гриб (фото)

Середа, 28 лютого 2024, 09:01

На Волині у нацпарку «Цуманська пуща» з приходом тепла почали рости перші гриби – саркосцифа червона.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща».

Саркосцифу червону (Sarcoscypha coccinea) називають ще ельфійська шапка, ельфійська чаша.Назва пов'язана з незвичайною формою та яскравим кольором гриба, що нагадує казкові атрибути. Його вишукана краса та унікальні властивості роблять його не лише естетичною окрасою, але й важливим елементом екосистеми.

Плодове тіло саркосцифи, подібно до чаші, сягає 2-5 см в діаметрі. Його яскраво-червона внутрішня поверхня – гладенька та блискуча, вона контрастує з білуватою або кремовою ворсистою зовнішньою стороною. Ніжка – тонка, біла, до 4 см заввишки. М'якуш гриба воскоподібний та крихкий, гладенький на дотик, без запаху.

Саркосцифа починає з’являтися наприкінці зими навіть тоді, коли ще ліс може бути вкритий снігом. Перші грибочки можна побачити вже в середині лютого і продовжують вони зростати аж до травня. Зустрічається у листяних та змішаних лісах, де вона обирає гілки, що гниють, та стовбури дерев (найчастіше – на гілочках вільхи), надаючи їм нового життя. Цей гриб віддає перевагу вологим, затіненим місцям, де розкриває свою красу повною мірою.

Саркосцифа червона вважається умовно їстівним грибом. Деякі джерела описують його як делікатесний, з вишуканим смаком, інші ж рекомендують вживати його з обережністю. Перед тим, як спробувати ельфійську чашу, рекомендується ретельно відварити її, щоб нейтралізувати можливі алергени. Відварений гриб має жувальну текстуру, що віддалено нагадує кальмари.

Саркосцифа червона не просто красивий гриб, а й важливий компонент лісової екосистеми. Цей сапрофіт, розкладаючи органічну речовину, робить свій внесок у весняне оновлення лісу. Його присутність свідчить про хороший стан довкілля, оскільки саркоцифа є індикатором чистого навколишнього середовища, адже ельфійська чаша не росте в забруднених місцях.

Фото: Максим Рудік

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: