Яку абонплату за газ доведеться платити волинянам

Середа, 29 березня 2017, 16:30

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і компослуг, затвердила розмір абонентської плати за підключення до системи газопостачання.

Відповідне рішення комісія ухвалила 28 березня.

Згідно з рішенням, з 1 квітня споживачам буде нараховуватися плата за газ як товар, а також окремо абонплата за користування приєднаними потужностями. В тариф будуть закладені витрати ПАТ "Укртрансгаз" на транспортування газу, що становить приблизно 23 % в загальній структурі.

Заступник глави департаменту "Нафтогазу" Олексій Хабатюк у Facebook пояснив, що плата зросте для кожного облгазу по-різному і по-різному для споживачів з лічильником та без лічильника. В середньому зросте в 4-8 разів.

ВІн навів два варіанти:
1. у споживача встановлено лічильник газу типорозміру G1,6 і він споживає біля 17 м3/місяць (це середнє значення по країні у таких споживачів в 2015 році)

2. у споживача НЕ встановлено лічильник газу і споживання газу йому нараховують за чинною нормою 4,4 м3 на місяць на особу і в сім'ї він має 3 чоловіки (загальне споживання 13,2 м3/місяць)

Також він зазначив, що витрати на послуги з розподілу та транспортування газу побутового споживача, який має газовий котел, можуть змінитися залежно від обсягів споживання та типорозміру лічильника, який встановлено.

В таблицях він навів декілька варіант для найбільш розповсюджених типорозмірів лічильників G4 та G6 при різних обсягах споживання газу – від 800 до 3000 м3 на рік . При невеликих обсягах споживання (до 800 м3 на рік, що характерно для опалення квартири) витрати суттєво зростуть – в середньому в 2.3 рази для G4 та в 3,8 разів для G8.

При середніх обсягах споживання газу 1500-2000 м3 на рік при лічильнику G4 плата в середньому буде порівнянна із тією, що була до 1 квітня (хоча для кожного облгазу ситуація може суттєво відрізнятись – може бути як збільшення, так і зменшення плати). Але вже при лічильнику G6 при цих же обсягах споживання, плата зросте в середньому в 1,8 разів.

При великих обсягах споживання (більше 2500 м3 на рік) при лічильнику G4 в більшості випадків плата суттєво зменшиться. А при цьому ж споживанні та з лічильником G6 в середньому плата буде порівняна із тією, що була до 1 квітня (хоча для кожного облгазу ситуація може суттєво відрізнятись - може бути як збільшення, так і зменшення плати).

Відповідно до рішення НКРЕК, побутові споживачі будуть платити менше, ніж промислові.

Зокрема, побутові споживачі ПАТ "Волиньгаз" будуть платити за 1 кубометр на годину 2,39 копійок, а промисловість – 4,09 копійок.

Тариф для точок виходу з газотранспортної системи в систему газорозподільних трубопроводів, які перебувають в користуванні "Волиньгазу", становитиме 153,80 гривень / тис. кубометрів на добу.