Поділитись:

Офіс генпрокурора доручив ДБР розслідувати справу щодо стеження за Bihus.infо

Вівторок, 06 лютого 2024, 16:25
Офіс генпрокурора доручив ДБР розслідувати справу щодо стеження за Bihus.infо

Офіс генпрокурора доручив розслідувати незаконне прослуховування і стеження за представниками журналістської редакції Bihus.infо Державному бюро розслідувань.

Про це  повідомили у Telegram-каналі ОГП.

Офіс Генерального прокурора доручив слідчим Головного слідчого управління ДБР здійснювати досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за заявою представника журналістської редакції Bihus.infо щодо незаконного встановлення та використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації у приміщенні заміського комплексу на території Київської області (ч. 1 ст. 359 КК України).

Враховуючи, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення ймовірно причетні співробітники правоохоронного органу, досудове розслідування у кримінальному провадженні підлягає виключній підслідності Державного бюро розслідувань.

«Свобода слова є невід'ємною складовою демократичного суспільства і фундаментальним принципом правової держави. Порушення прав журналістів є неприпустимими і підлягають ретельному розгляду та належній реакції. Органи прокуратури мають зобов'язання гарантувати захист журналістів від будь-яких форм тиску та переслідувань, а журналісти отримувати інформацію про цю роботу. Саме з цією метою в Офісі Генерального прокурора діє «платформа захисту прав журналістів», – наголосив Генеральний прокурор Андрій Костін.

Спеціальний підрозділ в Офісі Генерального прокурора на постійній основі працює над вивченням усіх порушень проти журналістів і забезпечує належне вжиття заходів з метою захисту їх прав і інтересів. Відповідно до підписаного меморандуму про взаєморозуміння і співпрацю Офісу Генпрокурора та медійних і правозахисних організацій відбуваються робочі зустрічі з представниками медіа, на яких ретельно розглядаються усі такі випадки та вживаються необхідні заходи для забезпечення справедливого розслідування та покарання винних осіб.

Додають, що остання зустріч прокурорів та журналістів відбулася в січні 2024 року, а наступну проведуть найближчим часом.

Нагадаємо: журналісти проєкту розслідувань Bihus.Info заявили, що операція з прослуховування та відеозйомки їхніх колишніх колег велася за наказом одного з департаментів Служби безпеки України. В СБУ пояснили, що велася операція з протидії організованій наркозлочинності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 січня 2024
17 січня 2024
05 січня 2024
13 грудня 2023
15:05
25 листопада 2023
14:33
15 листопада 2023
08 листопада 2023
03 листопада 2023
19 жовтня 2023