Поділитись:

Bihus.Info заявили, що СБУ причетна до стеження за ними: відомство відповіло (відео)

Понеділок, 05 лютого 2024, 23:06
Bihus.Info заявили, що СБУ причетна до стеження за ними: відомство відповіло (відео)

Журналісти проєкту розслідувань Bihus.Info заявили, що операція з прослуховування та відеозйомки їхніх колишніх колег велася за наказом одного з департаментів Служби безпеки України. В СБУ пояснили, що велася операція з протидії організованій наркозлочинності.

Про це йдеться у відео Bihus.Info. – пише Суспільне.

Справа стосується стеження за операторами Bihus.Info 27 грудня в заміському комплексі "Українське село". "Бігусам" вдалося отримати копії із серверів тих камер спостереження, які легально встановлені по території комплексу. Розслідувачі зробили це раніше від того, як СБУ вилучила записи із серверів.

Група працівників заселилась за добу до корпоративу "Бігусів", аби встановити камери. Отвори від камер журналісти знайшли, коли пізніше повернулися до комплексу для того, щоб зібрати якісь докази стеження за своєю командою.

"За день до вилазки Bihus.Info в заміський комплекс, свій «корпоратив» там провела цікава компанія персонажів. Вони бронювали будиночки на одноразові сім-карти, приїжджали на номерах прикриття і привозили за собою величезні валізи", — ідеться у розслідуванні.

Зокрема, номери однієї з автівок службовців — списані, не діють, а такими мають право користуватися лише правоохоронці. Номери телефонів, із яких відбувалося бронювання, — відрізняються лише 2 останніми цифрами. Телефон організатора групи, Ігоря, записаний в інших користувачів із приміткою "СБУ", у відео "Народної правди" також використані кадри, які зробили з певних ракурсів дві підставні сім'ї, які приїхали пізніше.

Засновник проєкту Денис Бігус каже, що камери розставили 30 службовців Департаменту захисту національної державності. Про те, що операція відбувалася за участі саме такої кількості людей, Бігус говорив раніше, 19 січня.

Журналісти Bihus.Info намагалися поспілкуватися з окремими учасниками операції СБУ, але ті не відповіли на коментарі.

Бігус заявляє, що в цьому разі "нахабно переступили кордони законності" і такі дії СБУ загрожують державності України. Намагалися дискредитувати діяльність журналістів.

Bihus.Info підкреслило: 31 січня з СБУ звільнили голову Департаменту захисту національної державності Романа Семенченка. Команда зателефонувала Семенченку, він не заперечив причетність Департаменту до стеження.

Суспільне звернулося по коментар до СБУ, відповіді поки не отримало.

Реакція СБУ

Трохи згодом увечері після виходу розслідування Bihus.Info Служба безпеки України написала, що їхня операція була в межах протидії організованій наркозлочинності. Зокрема, одна з операторів "Бігусів" була клієнткою наркодилерів, і через неї наркотичні речовини постачалися іншим громадянам.

СБУ стверджує, що справу стосовно цього вже відкрили за ст. 359 Кримінального кодексу України (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації).

Водночас пресслужба наголосила: "Вважаємо, що незалежні медіа є невід'ємною складовою сучасного демократичного суспільства і жодні дії окремих людей не можуть кидати тінь на будь-яку з редакцій та ЗМІ загалом, а усі співробітники СБУ повинні діяти виключно на забезпечення захисту національних інтересів держави й суспільства та ефективно протидіяти ворогу".

Що відомо про стеження за журналістами

16 січня видання "Народна правда" опублікувало приховані зйомки, де видно, нібито журналісти Bihus.Info вживають заборонені речовини. Засновник проєкту Денис Бігус заявив, що усі, хто співпрацює з Bihus.Info, здадуть тести на вживання наркотиків. Про результати він повідомить окремо у Telegram-каналі.

Пізніше 16 січня з'явилася заява Інституту масової інформації (ІМІ), у якій директорка Оксана Романюк вимагає від влади відреагувати на системний тиск на журналістів. Так вона прокоментувала тиск на команду Bihus.Info та медійника Юрія Ніколова.

17 січня Служба безпеки України розпочала розслідування обставин прослуховування та відеозйомки представників проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info.

В той же день, ввечері співробітники Служби безпеки України приїхали з обшуком у заміський комплекс, у якому велась незаконна зйомка членів команди Bihus.Info. Вони вилучили жорсткі диски з записами камер відеоспостереження.

Пізніше президент України Володимир Зеленський заявив, що тиск на українських журналістів — неприпустимий.

Голова Нацполіції України Іван Вигівський 22 січня поінформував, що наразі правоохоронці розслідують чотири кримінальні провадження щодо втручання у приватне життя команди журналістського проєкту Bihus.Info.

Надрукувати
мітки:
коментарів