Поділитись:

Верховна Рада викликає голову СБУ Малюка до доповіді після розслідування Bihus.Info

Вівторок, 06 лютого 2024, 14:40
Верховна Рада викликає голову СБУ Малюка до доповіді після розслідування Bihus.Info

Депутати Верховної Рали ухвалили рішення викликати голову Служби безпеки України Василя Малюка до доповіді на тлі розслідування Bihus.Info про прослуховування спецслужбою журналістів.

Про це повідомив народний депутат від «Голосу» Ярослав Железняк. За проголосували 159 депутатів, – пише Бабель.

Перед цим голова комітету Верховної Ради України з питань свободи слова Ярослав Юрчишин закликав парламент викликати керівників СБУ, Офісу генпрокурора та Нацполіції на звіт, щоб обговорити стан справ розслідування атак на журналістів.

Що передувало

16 січня в мережі зʼявилося відео, де співробітники проєкту розслідувань Bihus.Іnfo, імовірно, вживають наркотичні речовини. Відео зняли на камеру, розміщену в орендованому будинку, де у співробітників був корпоратив. Також у ролик потрапили записи телефонних розмов працівників проєкту. Журналісти вважають, що за ними стежили щонайменше кілька місяців.

Керівник проєкту Денис Бігус у відеозверненні до аудиторії заявив про звільнення операторів, які потрапили на відео. Пізніше він додав, що за журналістами його проєкту стежили майже рік. 

Bihus.Info подали заяви до правоохоронців про втручання в особисте життя. Поліція відкрила справуBihus.Info подали заяви до правоохоронців про втручання в особисте життя. Поліція відкрила справу із заявами за кількома статтями — зокрема, щодо порушення недоторканності приватного життя і перешкоджання діяльності журналістів.

У розслідуванні, яке вийшло 5 лютого, розслідувачі заявили, що за журналістами стежив Департамент захисту нацдержавності СБУ — в операції брали участь понад 30 людей, яких ідентифікували завдяки відео з камер готелю, де перебувала редакція 27 грудня минулого року. Звільнений голова Департаменту захисту національної державності Роман Семенченко в телефонній розмові з Bihus.Info не спростовував причетності ДЗНД до цієї операції. У Bihus.Info заявили, що стеження за ними тривало й останніми днями.

Служба безпеки України після публікації розслідування Bihus.Info про стеження за журналістами заявила, що серед клієнтів дилерів, через яких наркотики постачалися іншим людям, були деякі співробітники Bihus.Info. Зокрема, операторка, яка фігурувала в кримінальному провадженні про незаконне виробництво і зберігання наркотиків.

Нагадаємо: журналісти проєкту розслідувань Bihus.Info заявили, що операція з прослуховування та відеозйомки їхніх колишніх колег велася за наказом одного з департаментів Служби безпеки України. В СБУ пояснили, що велася операція з протидії організованій наркозлочинності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
17 квітня 2024
04 квітня 2024
22 лютого 2024
13 лютого 2024
11:33
11 лютого 2024
11:01
05 лютого 2024
23 січня 2024