Поділитись:

У Володимирі на початку ХХ ст. натовп намагався зірвати вінчання: що було не так з молодими

Неділя, 21 січня 2024, 15:07
У Володимирі на початку ХХ ст. натовп намагався зірвати вінчання: що було не так з молодими

У Володимирі на початку ХХ століття єврейська громада прокляла родину, в якій молодий чоловік прийняв католицьке хрещення заради одруження. Вся родина змушена була переїхати до Палестини.

Про незвичну історію повідомляє Державний історико-культурний заповідник «Стародавній Володимир».

Восени 1933 року в багатонаціональному місті Володимир на вулиці Фарній, поблизу костелу, збирається великий натовп євреїв, щоб не допустити проведення вінчання. Про цей випадок написали в тижневику «Волинь» 22 жовтня 1933 року

16 жовтня 1933 року до церкви прибуває молода пара: обоє жителі Володимира. Він – 19-річний єврей Мордко-Герш Литвак, вона – 17-річна православна українка Антоніна Котловіце-Дячук.

Натовп все збільшується, багато учасників збирається як навколо костелу, так і всередині. Тому, для недопущення сутичок та припинення блокування входу для молодих, на місце прибуває державна поліція на чолі з комісаром Подгорським.

Завдяки їх злагодженим діям, натовп вдається відтіснити, і молода пара разом з галицьким каноніком потрапляє всередину, де приймає католицьке хрещення. Мордко-Герш при хрещенні отримав ім’я Мечислав. Відразу після цього Мечислава та Антоніну обвінчали.

Завдяки поліцейській охороні вінчання пройшло без проблем.

Однак через декілька годин на молодят чекали неприємності, коли натовп юнаків-євреїв напав на Литвака та побив його. Поліція змогла затримати декількох нападників.

Ця подія дуже сколихнула єврейську громаду Володимира. На батьків Мечислава (Мордко-Герша) посипались прокльони та погрози, тому вони були змушені переїхати до Палестини.

Про подальшу долю молодят, на жаль, нічого не відомо. Швидше за все, вони покинули місто Володимир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів