Поділитись:

Як у Луцьку стратили російського шпигуна (фото)

П'ятниця, 08 грудня 2023, 09:50
Як у Луцьку стратили російського шпигуна (фото)

У Луцьку відбулася страта російського шпигуна на початку 20 століття.

Про це у соцмережах написав краєзнавець Олександр Котис.

«Австрійські будні Луцька тривали до початку червня 1916 року, коли російська війська вибили австрійські на захід. Передувала цій події дуже ретельна підготовка у штабі російської армії. А цілу операцію, проведену на значній території від Волині до Буковини, славетну сторінку Першої світової війни, назвали іменем столиці Волині – Луцький прорив. Пізніша назва – Брусиловський прорив», – пише дослідник.

На літо 1916 року планувався великий наступ російських військ на захід. Для цього у штабі проводили дуже серйозну підготовку – тренували війська, проводили розвідку, готували техніку та маневри тощо.

Одного зі шпигунів, які були запущені для розвідки ситуації на окупованих австрійцями територіях, зловили і судили в Луцьку. Ця подія набула широкого розголосу. По австрійському Луцьку стали ходити чутки про публічну страту російського шпигуна. Після засідання суду, яке відбувалося у приміщенні колишнього монастиря бернардинів, шпигуна вивели на вулицю і повели процесію через теперішній Театральний майдан та вулицю Лесі Українки.

Зібралося багато людей подивитися на страту. Довели шпигуна до каплички Іверської Богоматері, неподалік якої була споруджена шибениця. Мешканці кидали свої справи, закривали крамниці і йшли на вулицю Головну (тоді вона називали німецькою мовою Hauptstrasse), тобто нинішню Лесі Українки, щоб подивитися на страту. Після дотримання усіх церемоніалів шпигуна повісили.

Як у Луцьку стратили російського шпигуна (фото)Як у Луцьку стратили російського шпигуна (фото)Як у Луцьку стратили російського шпигуна (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів