Не всі слова потерпілого збігаються: у Луцьку судять військового за кинуту гранату (відео)

Субота, 13 січня 2024, 21:45

Кинув гранату біля сільського магазину, де відпочивали люди. Вона не вибухнула, але нині чоловіка судять за замах на умисне вбивство. Інцидент трапився влітку 2023 року у селі Коршів Луцького району, і з тих пір підозрюваний під вартою. У суді заслухали свідків, які кажуть, що безпосередніми очевидцями події нібито й не були, а бачили усе мимохідь.

Про це йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

Обвинувачений, потерпілий і свідки – всі, як один були проти зйомки, якщо не судового процесу, то принаймні їх. Справа стосується подій, які сталися в селі Коршів Луцького району минулого літа. Там чоловік, посперечавшись під місцевим магазином з двома іншими, повернувся туди з гранатою, яку кинув і пішов. Вона не вибухнула. Обвинувачення за досить серйозною статтею – замах на умисне вбивство. У справі заслухали свідків. Вони, за словами журналістів, схоже не дуже хотіли свідчити проти свого односельчанина, втім один з них розповів, що в момент того самого конфлікту, окрім дорослих неподалік магазину були діти.

– Хто був присутній? Дорослі, діти?

– І дорослі, і діти, я там подальше стояв.

– Це компанія якась була, з кількох людей?

– Не пам'ятаю.

Інший свідок, який заодно є швагром обвинуваченого, сказав, що в той день випив пива і був дома. Додав, що характер родича після повернення з АТО став більш запальним. Каже, про інцидент дізнався від односельчан. Сам, мовляв, не бачив на власні очі.

«Чув, що швагро Тарас з гранатою побіг в центр, що там в них було, я не знаю, бо я на той час був вдома», – сказав він.

Втім прокурор зауважив, що показання цього свідка на досудовому розслідуванні і нині – відрізняються.

Поняття не маю, шо гранату як і шо, ну, мабуть, в нього вона була чи схована, чи то може взагалі не його була, йому підкинули», – сказав свідок.

«Даний свідок на досудовому розслідуванні давав зовсім інші покази, і є ще відео проведення слідчого експерименту, де він все детально розказує, і з самого початку як все було», – зазначив прокурор Олександр Жовтоніг.

Свідок пояснив це тим, що давав показання нетверезим, а ще під тиском. А ще одна односельчанка, взагалі, заявила, що стала свідком вимушено, бо не була безпосереднім очевидцем подій повністю.

«Мене підставили, і сказали, що я там була. Бо були ми з дівчатами в центрі, пили пиво, ми були в стані алкогольного спʼяніння. Ми були, взагалі, осторонь біля магазину», – розповіла дівчина.

Після свідків вислухали й постраждалого. Він розповів, що причиною конфлікту нібито стала російська мова, якою спілкувався в магазині, де тоді пили алкоголь, їх ще один односелець. Щобільше, тоді він настільки був впевнений, що це не граната, а муляж, що взяв її в руки, коли та підкотилась до його ніг.

«Дальше пішов до дому, і бачу що він біжить, і кричить до мене «лови!» Я підняв. Чека на місці, ну яка це може бути? – муляж. І все, і дальше пішов додому. І дальше Артьом підійшов, і питає: «Чи в вас та граната?» – «Ну да, а шо таке?» – «Хлопці казали, шоб ви віддали». Я оддав йому і все», – повідомив потерпілий.

Не всі слова потерпілого сходилися з тим, що було написано в обвинувальному акті. На це звернув увагу суд, між тим сам потерпілий каже: жодних ретензій до обвинувченого немає.Втім колегія суддів нагадала чоловіку, що там були не лише дорослі, а й діти. Радіус ураження від осколкової гранати великий, мігби бути, якби вона тоді вибухнула. Попереду допит ще одного свідка, а за ним колегія мусить винести вирок. 

До слова, за замах на умисне вбивство максимально можуть присудити 15 років позбавлення волі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: