Поділитись:

США та Британія вдарили по базах хусидів у Ємені

П'ятниця, 12 січня 2024, 07:25
США та Британія вдарили по базах хусидів у Ємені

Сполучені Штати і Велика Британія вночі 12 січня почали завдавати удари по цілях, пов'язаних з хуситами в Ємені.

США та Британія завдали ударів за підтримки Австралії, Канади, Нідерландів і Бахрейну пише Reuters. Мотивами атак стали напади повстанців на судна у Червоному морі.

Згодом Президент Штатів Джо Байден підтвердив атаку:

«Сьогодні за моєю вказівкою збройні сили США разом з Великою Британією і за підтримки Австралії, Бахрейну, Канади і Нідерландів успішно завдали ударів по низці об'єктів в Ємені, які використовувалися бойовиками-хуситами для загрози свободі судноплавства на одному з найбільш важливих водних шляхів світу. Ці удари є прямою відповіддю на безпрецедентні напади хуситів на міжнародні морські судна в Червоному морі, в тому числі із застосуванням вперше в історії протикорабельних балістичних ракет»

У заяві Байдена зазначається, що «ці напади поставили під загрозу американський персонал, цивільних моряків і наших партнерів, поставили під загрозу торгівлю і свободу судноплавства».

Також зазначається, що понад 50 країн постраждали від 27 нападів на міжнародне комерційне судноплавство. Екіпажі з понад 20 країн зазнали погроз або були захоплені в заручники під час актів піратства.  Понад 2000 кораблів були змушені змінити маршрут на тисячі миль, щоб уникнути Червоного моря, що може призвести до тижневих затримок у доставці товарів.

Відомо, що міністр оборони США Ллойд Остін віддавав накази і контролював удари по об'єктах хуситів у Ємені з лікарні «за допомогою повного набору захищених засобів зв'язку».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів