Вперше: торік «Устилуг» пропустив більше транспортних засобів ніж «Ягодин» (фото)

Понеділок, 08 січня 2024, 15:49

Торік митний пост «Устилуг» вперше випередив «Ягодин» за кількістю автотранспорту, який проїхав через нього.

Про це повідомляє Волинська митниця.

Митний пост «Устилуг» відкрили 6 січня 1945 року і тривалий час розглядали як «молодшого брата» «Ягодина». Україна як незалежна держава розбудувала «Устилуг» у 1997 році. Вперше в історії українсько-польських стосунків саме там впровадили експериментальний проєкт спільного митного і прикордонного контролю. З 2000-го року «Устилуг – Зосін» заявив про себе як про міжнародний пункт пропуску. Однак спроможності оцінювались «туристичними»: для переміщення громадян на легкових авто масою до 3,5 тонн. Під час пандемії коронавірусу у 2020-2021 роках пункт пропуску взагалі припиняв роботу.

Але з початком повномасштабного вторгнення «Устилуг» став універсальним: ним скористалися мільйони громадян, які перетинали українсько-польський кордон пішки або в автомобілях, незалежно від їхніх габаритів.

Так, за 2023 рік «Устилугом» скористалися понад 1,5 млн водіїв та пасажирів, які перетинали кордон в обох напрямках на легкових (майже 380 тисяч), вантажних (майже 60 тисяч) авто або в автобусах (понад 16 тисяч рейсів).

«Таким чином, зважаючи на заборону пропуску легкових авто та блокування руху ваговозів через «Ягодин», митний пост «Устилуг» вперше випередив свого багаторічного «наставника». У 2023 році ним скористалися 453 тисячі транспортних засобів проти 420 тисяч, які перетинали кордон через «Ягодин», – йдеться в повідомленні.

Працівники Волинської митниці сумніваються у доцільності продовження заборони руху легкових транспортних засобів та нерегулярних пасажирських перевезень через «Ягодин».

«Порожнеча, яка триває в ньому уже майже 2 місяці, – то заморожені державні ресурси. Ними могли б користуватись люди, які нині стоять у вже хронічних та виснажливих чергах перед «Устилугом». За добу у 2023 році він оформляв в середньому 589 машин на виїзд з України та 652 – на в'їзд. У їхніх салонах кордон перетинало за добу 4203 громадяни», – додають митники.

Мешканці Устилуга, до слова, теж вважають, що було митний пост «Ягодин» повинен працювати.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: