Поділитись:

Україна виконала свою частину домовленостей щодо розблокування кордону з Польщею

Неділя, 07 січня 2024, 20:15
Україна виконала свою частину домовленостей щодо розблокування кордону з Польщею

Україна виконала свою частину домовленостей, зафіксованих у плані дій для розблокування кордону з Польщею.

Про це заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач заявив в ефірі телемарафону «Єдині новини», – передає Суспільне.

«План, який ми узгодили, з боку України виконаний, і до нас на сьогодні питань немає. Питання в тому, що ще протестувальники вимагають від польського уряду», — сказав Деркач.

За словами заступника міністра, неможливість скасування угоди про лібералізацію перевезень підтвердив і Європейський Союз, і польський уряд.

Як розповів Деркач, кількість двосторонніх перевезень, здійснених польськими перевізниками, знизилася на 5% порівняно періодом до повномасштабного вторгення.

«Тому їхні заклики, що українські перевізники повністю "вбили" польський ринок перевезень, не відповідають дійсності», — сказав  посадовець.

Він також розповів, що Україна лише у листопаді 2023 року недоотримала майже 10 мільярдів гривень митних зборів через блокування кордону. При цьому Польща також зазнає збитків.

У грудні 2023 року Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України спільно з новим керівництвом Міністерства інфраструктури Польщі узгодили план дій для розблокування спільного кордону.

Польські перевізники 6 листопада розпочали блокаду руху вантажівок поблизу трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: «Корчова — Краківець», «Гребенне — Рава-Руська», «Дорогуськ — Ягодин».

Серед основних вимог — повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Євросоюзом до 30 червня 2024 року.

23 листопада до акції приєднались польські аграрії у пункті пропуску «Шегині-Медика», висуваючи свої вимоги. Уряд Польщі домовився з фермерами про призупинення протесту в цьому місці на невизначений період.

Увечері 6 січня у Польщі відновили рух вантажівок дорогою до ПП «Медика — Шегині».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 травня 2024
30 квітня 2024
27 квітня 2024
26 квітня 2024
25 квітня 2024
24 квітня 2024
22 квітня 2024
19 квітня 2024
18 квітня 2024
15 квітня 2024