Поділитись:

Як у Луцькій міській раді секретаря "скидали" (фоторепортаж)

Автор: Василь Бідун |
Середа, 22 березня 2017, 10:50
Як у Луцькій міській раді секретаря

Ще не встигли всі опам'ятатися від наддовгої і надемоційної 19-ї позачергової сесії, як в міській раді скликали 20-те, тепер вже чергове засідання.

Однак цілком традиційним чи то черговим назвати його аж ніяк не можна.

Все та ж "славнозвісна" двадцять четвірка депутатів: 15 від фракції "УКРОП", четверо "батьківщинівців", троє "радикалів", а також позафракційні Євгеній Ткачук з Олександром Козлюком, які на попередній сесії "ламали старі порядки", цього дня вирішили дотиснути і довести справу до кінця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ІГРИ ЗАКОНОМ У ЛУЦЬКІЙ МІСЬКІЙ РАДІ (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Команда у складі 24-х "українських патріотів" цього дня вирішила остаточно залишити за бортом секретаря Луцькради Юлію Вусенко та обрати нового, більш "підходящого". Ним очікувано став голова фракції "УКРОП" у міській раді Ігор Поліщук.

До слова, Юлія Вусенко оскаржуватиме рішення міської ради про заміну секретаря, домагаючись, щоб суд визнав його незаконним.

Судове засідання заплановано на 12 годину 22 березня у Луцькому міськрайонному суді. Але зараз не про це.

***

На сесію, яку запланували на 10 годину 21 березня, зібрався практично весь депутатський корпус. Та попри це, не всі обранці громади планували бути героями фільму, сценарій до якого писав "УКРОП". Цього дня прибули навіть тріо депутатів "Народного контролю", яких на попередньому засіданні не було.

У холі зібралися військові. У холі зібралися військові. "Тут сесія, короче. По тій блокаді, по тому всьому", – розмовляв по телефону один з них

"Скриньки немає", – сказав хтось, увійшовши. "Мірика немає!", – пояснив відсутність скриньки для збору коштів відсутністю журналіста Мирослава Ватащука Павло Данильчук, який також тільки-но прийшов.

Майже за графіком, о 10:03 сесію оголосили відкритою. Цього разу президія в залі виглядала незвично: Юлія Вусенко скромно вмостилася поряд з іншими депутатами, а сесію відкривав депутат фракції "УКРОП" Борис Смаль. Пізніше в ролі головуючого його змінив "батьківщинівець" Григорій Пустовіт, який ще упродовж кількох годин мав можливість "посмакувати" роллю головного.

Розпочинав сесійне засідання Розпочинав сесійне засідання "укропівець" Борис Смаль

"Радикал" Костянтин Петрочук під час виконання гімну тримає руку біля серця хвацько й "по-бойовому"

Через деякий час рада вирішила знову дати Через деякий час рада вирішила знову дати "посмакувати" роллю головного Григорію Пустовіту

Під час формування порядку денного одразу ж поступила пропозиція першим питанням розглянути обрання нового секретаря міської ради.

І тут почалися останні спроби Вусенко і її прибічників врозумити "проукропівських" колег.

Попри те, що практично всі депутати "Солідарності" прийшли на сесію і зареєструвалися,Артем Запотоцький, як заступник голови фракції, заявив, що вони не будуть брати участі в роботі цієї сесії, оскільки прийняті нею рішення можуть в подальшому бути визнані нелегітимними.

Артем Запотоцький озвучив позицію фракції Артем Запотоцький озвучив позицію фракції "Солідарність" і заявив, що вони не братимуть участі в цій сесії

Депутат від "Самопомочі" Микола Собуцький пригадав, що на минулій сесії зняли питання про взяття до відома факту смерті Миколи Романюка.

"Ми зрозуміли, для чого це робилося. "УКРОП", "Батьківщина" і "Радикальна партія" не хочуть голосувати за визнання смерті мера і хочуть відтягнути вибори. Тепер маски вже зняті", – зауважив він.

Завжди скрупульозний до помилок Пустовіт на це підмітив, що питання про визнання факту смерті міського голови "в природі не існує".

Микола Собуцький у виступі повернувся до Микола Собуцький у виступі повернувся до "наболілої" теми та "напоровся" на контрвипад Пустовіта

Юлія Вусенко, яка цього дня сиділа поряд зі своїми однопартійцями із "Самопомочі", не залишала спроб переконати депутатів, які позбавили її повноважень, в тому, що це було незаконно.

Правда, часто під час її виступів виникали проблеми з мікрофоном. Алла Надточій виручала колегу, просячи слова, а потім передаючи його Юлії Вусенко.

"Включіть мікрофон депутату Надточій (наголос на "і", – К.)", – казав Григорій Пустовіт.

"Надточій (наголос на "о" – К.). Я ж не кажу Пустовіт (наголос на "о" – К.), – відповідала депутатка від "Самопомочі"

Ігор Поліщук наголосив, що Луцьк – не єдине місто в Україні, в раді якого події розвивалися за схожим сценарієм. Є, мовляв, судова практика.

Юлія Вусенко цього дня сиділа поряд зі своїми колегами. А ще часто під час її виступу виникали проблеми з мікрофономЮлія Вусенко цього дня сиділа поряд зі своїми колегами. А ще часто під час її виступу виникали проблеми з мікрофоном

"Надточій (наголос на "о" – К.). Я ж не кажу Пустовіт (наголос на "о" – К.)"

Як у Луцькій міській раді секретаря

Фракція Фракція "Свобода"

Микола Яручик, мабуть, задумався, як гарно подати свою майбутню промовуМикола Яручик, мабуть, задумався, як гарно подати свою майбутню промову

Як у Луцькій міській раді секретаря

Ігор Поліщук запевняє, що політична ситуація в луцькій мерії є непоодинокоюІгор Поліщук запевняє, що політична ситуація в луцькій мерії є непоодинокою

"Позафракційний, позапартійний, неналежний..."

В стилі героя голлівудського фільму виступив позафракційний Микола Яручик.

"Позафракційний, позапартійний, неналежний до жодного олігархічного клану: ні до першого, ні до другого, ні до третього…", – розпочав свій спіч депутат.

Він наголосив, що не збирається примикати до будь-якого табору, а планує зі всіма залишатися в добрих відносинах.

"Як би ситуація в міській раді не склалася, я з кожним піду на чай, на кофе і на все що треба", – каже Яручик.

"Як би ситуація в міській раді не склалася, я з кожним піду на чай, на кофе і на все що треба"

Завершуючи, депутат зацитував Ліну Костенко "В житті одна помилка – не біда, біда, коли все життя – помилка", сказав що не братиме участь в засіданні, а поїде додому білити дерева.

"Григорій Олександрович, котра година?", – поставив насамкінець він "серйозне і важливе" питання головуючому.

"10 годин 35 хвилин на моєму годиннику", – відповів Пустовіт.

"Дякую. Мені пора! Ваш – Микола Яручик", – завершив депутат і в супроводі бурхливих оплесків покинув залу.

Микола Яручик покидав сесійну залу красиво. Микола Яручик покидав сесійну залу красиво. "Вітаю! Наперед!", – сказав він, потискаючи руку Поліщукові

Депутати Депутати "УКРОПу", схоже, полюбляють читати інтернет-видання "Волинські новини"

Головуючий Григорій Пустовіт зауважив, що в порядку денному – 116 питань. Позафракційний Євгеній Ткачук одразу після цього першим питанням запропонував поставити обрання нового секретаря.

"Обговорення", – вигукнула Юлія Вусенко. "Мікрофон не працює", – знову прийшла на допомогу Алла Надточій. Вже у мікрофон своєї колеги Вусенко вкотре закликала не голосувати, бо всі рішення будуть оскаржені в прокуратурі.

Та це не подіяло. Депутати затвердили порядок денний із першим питанням, яке запропонував депутат Ткачук.

Після цього "укропівець" Микита Рабан спробував пояснити, чому потрібно обрати нового секретаря міської ради.

І "напоровся" на питання Юлії Вусенко: "Це ви нам показуєте той поїзд, про який в обласній раді говорили, а зараз ми обираємо машиніста? А світлофори – це всього-на-всього Закон України "Про місцеве самоврядування", "Статус депутата місцевих рад" і Конституція Україна?".

"Я не зрозумів це питання", – прозвучала відповідь депутата Рабана. На цьому й закінчили.

А це Юлія Вусенко пригадала слова головного "укропівця" Волині Ігоря Палиці, які той сказав на сесії обласної ради 3 лютого: "Поїзд. Нам треба, щоб він дуже швидко їхав... Нічого страшного, якщо він не бачить сигналів світлофора...".

Ще не встигли депутати затвердити питання про обрання нового секретаря, а біля них вже лежали рішення, де видрукувано було ім'я Ігоря ПоліщукаЩе не встигли депутати затвердити питання про обрання нового секретаря, а біля них вже лежали рішення, де видрукувано було ім'я Ігоря Поліщука

Начальник відділу секретаріату міської ради Тетяна Касьянова, попри чутки про відпустку, була присутня на сесії. Щоправда, виглядала вона дещо втомленоюНачальник відділу секретаріату міської ради Тетяна Касьянова, попри чутки про відпустку, була присутня на сесії. Щоправда, виглядала вона дещо втомленою

Григорій Пустовіт розпочав процедуру обрання нового секретаря Луцької міської ради, яка повинна була відбутися у вигляді таємного голосування.

Як і на минулій сесії, депутати фракцій "Самопоміч", "Солідарність" та "Свобода" відмовилися делегувати своїх депутатів до лічильної комісії і, відповідно, не захотіли брати участь в голосуванні. Аналогічну позицію зайняв і "Народний контроль".

"У цьому залі немає всіх святих і немає всіх поганих. Одна сторона хотіла зберегти владу, інша хотіла владу отримати вже", – висловився Павло Данильчук.

Після того, як ці депутати покинули сесійну залу, багатоголосся стихло і депутатська двадцять четвірка уже без зайвого шуму продовжила доводити свою справу до кінця.

"У цьому залі немає всіх святих і немає всіх поганих"

Голосування за створення лічильної комісії...Голосування за створення лічильної комісії...

...і ...і "вуаля" –24 голоси "за"

Дежавю

Відчуття дежавю викликало створення лічильної комісії. Таку ж картину можна було бачити на 19-й сесії. Тільки тоді депутати голосували за припинення повноважень секретаря Юлії Вусенко. Тепер же мали обрати нового секретаря.

Єдиним претендентом на цю посаду став керівник фракції "УКРОП" Ігор Поліщук. Очевидно, що кандидатура Поліщука була погоджена ще задовго до сесійного засідання. Про це свідчили гарно видрукувані копії проекту рішення, на яких вже красувалося ім'я депутата.

Склад лічильної комісії залишився практично ідентичний попередньому: незначна ротація відбулися лише в команді "радикалів": Костянтина Петрочука замінив Сергій Була.

Як у Луцькій міській раді секретаря

Одразу, як депутати проголосували за створення лічильної комісії, техпрацівники взялися за монтаж кабінки для голосуванняОдразу, як депутати проголосували за створення лічильної комісії, техпрацівники взялися за монтаж кабінки для голосування

Як у Луцькій міській раді секретаря

Тим часом Олександр Кравченко до сліз доводив Андрія Козюру та Олександра КозлюкаТим часом Олександр Кравченко до сліз доводив Андрія Козюру та Олександра Козлюка

Депутат фракції Депутат фракції "УКРОП" Вікторія Побережна

"Укропівець" Сергій Балицький

У декого на столі лежали документи на так звані земельні питання. Вже й не вірилося, що до них може колись дійтиУ декого на столі лежали документи на так звані земельні питання. Вже й не вірилося, що до них може колись дійти

Головний редактор Головний редактор "Конкурента" Андрій Лучик допитується у юриста Микити Рабана, чи може бути в міській раді одночасно двоє секретарів

Потім він напише з цього приводу пост у фейсбуці, де імовірний сценарій "двовладдя" в міській раді назве юридичними Содомом і Гоморрою.

Лічильна комісія у складі п'яти  чоловік взалася за роботу впевненоЛічильна комісія у складі п'яти чоловік взалася за роботу впевнено

"Опитний політик стоїть", – каже Євгеній Ткачук до Костянтина Петрочука

Як у Луцькій міській раді секретаря

"Валєра, давай пригласительное!", – гукає комусь з вікна Микола Дендіберін

Поки йшла підготовка до таємного голосування, Поки йшла підготовка до таємного голосування, "укропівець" Сергій Шкода вгощав колег шоколадними цукерками

Як у Луцькій міській раді секретаря

Ігор Поліщук в той час писав заяву про те, що не голосуватиме, оскільки є конфлікт інтересів...Ігор Поліщук в той час писав заяву про те, що не голосуватиме, оскільки є конфлікт інтересів...

...а потім передав її Григорію Пустовіту...а потім передав її Григорію Пустовіту

Євгеній Ткачук розповідав колезі-Євгеній Ткачук розповідав колезі-"радикалу" якусь історію

Як у Луцькій міській раді секретаря

Андрій Лучик ж паралельно легко й невимушено спостерігав за тим, що відбувається в сесійній заліАндрій Лучик ж паралельно легко й невимушено спостерігав за тим, що відбувається в сесійній залі

Як у Луцькій міській раді секретаря

Як у Луцькій міській раді секретаря

Олександр Козлюк як член лічильної комісії, роботу виконав і підвівся з полегшеннямОлександр Козлюк як член лічильної комісії, роботу виконав і підвівся з полегшенням

Коли приготування були завершені, Борис Смаль взявся пояснювати депутатам процедуру голосуванняКоли приготування були завершені, Борис Смаль взявся пояснювати депутатам процедуру голосування

Микола Дендіберін спочатку щось уважно читав...Микола Дендіберін спочатку щось уважно читав...

...а потім вирішив уточнити:......а потім вирішив уточнити:...

......"Ставим галочку, хрестик а рисочку не ставимо?"

"Я просто хвилююся" , – посмішив колег депутат

Після роз'яснювальної роботи вирішили проголосувати. 23 депутати – "за". Один утримався. "На повторне!", – жартував Дендіберін.

Поки члени лічильної комісії готували скриньку для голосування...Поки члени лічильної комісії готували скриньку для голосування...

...Олександр Козлюк вирішив розповісти колегам анекдот......Олександр Козлюк вирішив розповісти колегам анекдот...

Як у Луцькій міській раді секретаря

......"Поняв, да?" – питає Козлюк

Підготовка до голосування відбувалася напрочуд спокійно. І не дивно, адже члени лічильної комісії вже встигли набити собі року минулої середи. Так само спокійно, аж занадто, тривала процедура голосування. Лише Микола Дендіберін, як і минулого разу, спробував трохи розрядити атмосферу.

В холі, де голосували, стояла сильна задуха. Лише сесійна зала з прочиненими вікнами ставала порятунком. Саме там очікував єдиний претендент на пост секретаря Ігор Поліщук, який не брав участі в голосуванні через конфлікт інтересів.

Цього разу на волевиявлення депутатів виділили вдвічі менше часу: півгодиниЦього разу на волевиявлення депутатів виділили вдвічі менше часу: півгодини

Миколі Дендіберіну важко було поставити підпис, бо тряслися руки.
Миколі Дендіберіну важко було поставити підпис, бо тряслися руки. "Вас нема в списку!", – жартував Ткачук

Як у Луцькій міській раді секретаря

Костянтин Петрочук голосує. Олександр Козлюк спостерігаєКостянтин Петрочук голосує. Олександр Козлюк спостерігає

Як у Луцькій міській раді секретаря

Поки депутати голосували, Пустовіт відповідав на питання журналістів.

"Давайте, я проголосую, сонечко. А потім підійду", – казав Пустовіт. "Давайте, тільки без "сонечко". Я журналіст, виконую роботу", – толерантно відповіла йому Аріна Крапка

Депутат Петрочук до Андрія Козюри: Депутат Петрочук до Андрія Козюри: "Не стій так радикально, бо зараз зазнімуть!".

"Народний контроль" вирішив подихати свіжим повітрям, поки відбувалося голосування

Головний поліцейський Луцька Олег Кічук та керівник місцевої прокуратури Артур Томашевський вже три тижні чекали на те, щоб доповісти про свої успіхи. На щастя, дочекалися

Головний поліцейський Луцька Олег Кічук та керівник місцевої прокуратури Артур Томашевський вже три тижні чекали на те, щоб доповісти про свої успіхи. На щастя, дочекалися

"Це пісєц". "Фіолетовий пісєц", – описують журналісти Андрій Мошкун та Антон Бугайчук шарф Орисі Харитонюк

"От це воював!", – реагує на появу травмованого Ігоря Алєксєєва Євгеній Ткачук. "Порвав зв'язки", – пояснює той

Як у Луцькій міській раді секретаря

Троє дівчат з Троє дівчат з "УКРОПу"

"Де марш?", – питає депутат Козлюк, коли вносить до сесійної зали скриньку для голосування

"Зачекай. Хай головуючий сяде!"

По завершенню півгодинного голосування депутати вмостилися на своїх місцях і спрямували погляди на президію, на яку поставили скриньку для голосування.

"Зачекай. Хай головуючий сяде!", – гукає хтось з лічильної комісії.

"Присяде!", – виправляють колеги.

Після того, як члени лічильної комісії вийняли бюлетені, скриньку одразу дбайливо склали.  Щоб секретаріату було менше роботиПісля того, як члени лічильної комісії вийняли бюлетені, скриньку одразу дбайливо склали. Щоб секретаріату було менше роботи

Формальний підрахунок голосівФормальний підрахунок голосів

Інтрига при відкритті цієї скриньки та підрахунку голосів була лише візуальною. Насправді ж все було відомо заздалегідь: 23 депутатів, які взяли участь в голосуванні (а Ігор Поліщук, нагадаємо, участі не брав, – К.), одноголосно підтримали кандидатуру чинного керівника фракції "УКРОП".

А це вже депутати затверджують результати роботи комісії і таємного голосуванняА це вже депутати затверджують результати роботи комісії і таємного голосування

"За" - 23. Рішення прийнято.

Практично одразу ж привітав Ігоря Поліщука з новою посадою Григорій Пустовіт. Відразу ж дав перші настанови і звільнив для нього місце. Далі оголосили 15-хвилинну перерву для того, щоб працівники секретаріату розмістили на сайті міської ради рішення про призначення нового секретаря.

"На протязі 15 хвилин треба опублікувати рішення", – каже Микита Рабан.

"Протягом" треба казати", – виправляє його, вже у ролі секретаря, Ігор Поліщук.

Григорій Пустовіт практично одразу привітав колегу з обраннямГригорій Пустовіт практично одразу привітав колегу з обранням

І дав перші настановиІ дав перші настанови

Обійми й привітання від колегОбійми й привітання від колег

Під час перервиПід час перерви

Ігор Поліщук  дає Ігор Поліщук дає "свіжі" коментарі на новому посту...

...а депутати будують плани на подальшу роботу...а депутати будують плани на подальшу роботу

"Ігор Ігорович. Всьо, вітаю,! Вже є офіційно", – сповіщає появу на сайті рішення Олександр Козлюк

Ігор Поліщук не бариться і займає місце за президією...Ігор Поліщук не бариться і займає місце за президією...

...та без підказок більш досвідченого колеги поки обійтися складно...та без підказок більш досвідченого колеги поки обійтися складно

А далі почалася звичайна сесія. Хоча ні, не зовсім звичайна. Сесійна зала неначе занурилася в сплячку. Де-не-де між депутатськими рядами чутно було перешіптування. Час від часу звучали виступи чи репліки, які отримували цілковиту згоду і підтримку залу. Поліфонія зникла.

"Відчуваєш атмосферу?", – запитала мене колега-журналіст Дарія Окружно.

"Так, гнітюча така", – погодився я.

Олександр Кравченко пропонує віддати Юлії Вусенко трудову книжку, "щоб людина могла шукати собі роботу".

"До якої працюємо?", – запитує про режим роботи Ігор Поліщук.

"До кінця", – каже Кравченко. Більш розважливий Андрій Козюра пропонує працювати до 18 години.

"Але з перервою на обід!", – вигукує "радикал" Сергій Була.

***

Пізніше, правда, був ще "привіт" Ігорю Поліщуку від Юлії Вусенко. Як виявилося, вона не передала новообраному секретарю печатку, що позбавляло його фізичної можливості здійснювати повноваження.

Виходом із цієї ситуації керівник фракції "УКРОП" побачив у виклику поліції. Щоправда, навіть разом із патрульними потрапити в кабінет йому так і не вдалося. Ключа від кабінету секретаря міської ради відшукати не змогли.

А питання щодо дострокового припинення повноважень міського голови Миколи Романюка і цього дня залишилося за кулісами сесійного дійства.

"Не на часі", – такий "залізний" аргумент навів депутат від фракції "УКРОП" Олександр Кравченко.

Вже 22 березня суд розглядатиме клопотання Юлії Вусенко щодо визнання рішення міської ради від 15 березня незаконним.

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 квітня 2024
29 березня 2024
27 березня 2024
23 березня 2024
09:53
21 березня 2024
17:46
05 березня 2024
21 лютого 2024
13 лютого 2024
16:02
08 січня 2024
12:29