Поділитись:

Стабілізатор напруги: його різновиди та основні завдання

Четвер, 21 грудня 2023, 12:04
Стабілізатор напруги: його різновиди та основні завдання

Напруга в мережі не завжди буває якісною та рівною, що негативно впливає на електронні прилади та пристрої. Для забезпечення їхньої безперебійної та надійної роботи застосовуються стабілізатори напруги, за допомогою яких вдасться вирівнювати показники струму і тим самим створити ідеальні умови для роботи техніки та обладнання.

Суть стабілізатора полягає в тому, щоб підтримувати задане значення вихідної напруги незалежно від зовнішніх факторів впливу. Найчастіше стабілізатор напруги купується для газового котла, комп'ютера, телевізора, кондиціонера та інших видів техніки. У деяких випадках пристрій монтується на вході на об'єкт, тим самим відбувається автоматична стабілізація напруги по всьому об'єкту: будинок, квартира, офіс, підприємство і т.д.

Види та конструкція стабілізаторів

Найбільш актуальними та популярними на ринку є наступні типи стабілізаторів напруги:

  1. Електромеханічні. Регулювання здійснюється за рахунок використання сервоприводу, а він у свою чергу переміщає струмознімальний механізм у вигляді вугільної щітки по обмотці автотрансформатора, змінюючи його коефіцієнт та номінальну напругу на виході. Ковзний контакт переміщається за певний час і його не достатньо, особливо в нестабільних мережах;
  2. Ступінчасті. Як і перший вид стабілізатора, ця техніка працює на основі зміни коефіцієнта трансформації. Процес відбувається з допомогою комутації цілих ступенів трансформатора. У свою чергу ці стабілізатори поділяються на релейні та електронні. У першому випадку використовується реле, що дешево, але не надійно. В електронних стабілізаторах застосовуються тиристори;
  3. Безступінчасті. Преміальні електронні безступінчасті стабілізатори для підключення до високоточного обладнання. Гарантують швидку та плавну стабілізацію, але вартість надто висока.

Крім вибору виду стабілізатора підбирається його потужність, але із запасом до 10-15%.

Фізичні параметри

Перш ніж купити стабілізатор, потрібно вивчити його габаритні розміри і зрозуміти, як і де він буде встановлений. На вибір представлені портативні моделі, стаціонарні настінні та підлогові. Перші портативні пристрої використовуються для котлів, комп'ютерів та інших пристроїв. Їх можна легко перенести.

Стаціонарні настінні моделі найчастіше встановлюються на вході в мережу, монтуються в гаражі приватного будинку чи технічному приміщенні. Індикація розташована на передній панелі. Стабілізатори для підлоги є промисловими моделями і іноді доповнюються коліщатками для зручності переміщення.

Надрукувати
мітки:
коментарів