Поділитись:

Вулицю Крилова у Луцьку пропонують перейменувати на честь загиблого воїна

Середа, 20 грудня 2023, 15:52
Вулицю Крилова у Луцьку пропонують перейменувати на честь загиблого воїна

У Луцьку з 1 січня по 1 березня пройдуть громадські обговорення щодо перейменування вулиці Крилова на честь загиблого героя Миколи Мялковського.

Відповідне рішення ухвалили на сесії Луцькради у середу, 20 грудня.

«Прийняття рішення сприятиме зменшенню інформаційного та культурологічного впливу московського наративу на світогляд лучан, дозволить впорядкувати топоніміку у місті Луцьку», – йдеться у пояснювальній записці.

Підготувати громадські слухання має департамент містобудування, земельних ресурсів та реклами Луцької міської ради. Проходитимуть вони як на офіційному вебсайті Луцької міської ради, так і в класичному форматі громадських обговорень.

Депутатка міської ради Алла Доманська зауважила, що не проти вшанування пам'яті загиблих героїв, але для цього потрібно розробити єдиний механізм, щоб до усіх був єдиний підхід, адже, на її думку, зараз в цьому питанні не все однозначно.

«Я не проти такого варіанту вшанування, я його підтримаю, але також покритикую. Я неодноразово просила на комісіях і мої пропозиції підтримували, аби розробити варіанти вшанування загиблих героїв. Я не хочу, щоб тут говорили, що в когось батьки більше вклали в місто чи в когось друзі кращі. Треба ставитися однаково. Ми розуміємо, що вулиці просто скоро закінчаться для перейменування», – заявила депутатка.

Депутат від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Андрій Лучик зауважив, що теж не виступає противником вшанування пам'яті героя. Проте разом з тим зауважив, що підхід до перейменування дуже дивний, адже ця вулиця мала змінити свою назву не один раз.

«Я ні в якому разі не проти цього перейменування. Але на вказаній вулиці проходили громадські обговорення, її мали назвати на честь Пушкіна, потім на честь українського краєзнавця Вальдемара Пясецького... Якщо згадати історію, то спершу на честь краєзнавця мали назвати вулицю Пушкіна, але не зрослося. Вулиця Крилова – теж не зрослося. Складається таке враження, що ми граємось у футбольний м'яч і це неприйнятно. Прошу, щоб одна з вулиць в центральній частині міста таки отримала назву на честь краєзнавця», – запропонував Андрій Лучик.

Пропозицію депутата Андрія Лучика підтримали.

Микола МялковськийМикола Мялковський

Довідково:

 

Микола Мялковський – 28-річний молодший сержант з Луцька загинув на війні 4 грудня 2023 року. Микола вивчав культурологію в Національному університеті “Острозька академія”, а згодом продовжив навчання у Польщі - в Люблінському католицькому університеті. Працював у департаменті стратегії та підприємництва мерії міста Люблін. Проте з початком повномасштабного вторгення він повернувся та пішов захищати країну. Загинув герой 4 грудня 2023 року.

Нагадаємо: декомунізація вулиць у Луцькій громаді розпочалася вже давно і десятки вулиць змінили свої назви або ж повернули історичні найменування. Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» направили запит на інформацію у міськраду, аби з'ясувати, скільки вулиць оновили назви. Перелік старих і нових назв у Луцьку – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
17:26
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024