Поділитись:

У вікінгів була розвинена стоматологія, – дослідження

Неділя, 17 грудня 2023, 04:40
У вікінгів була розвинена стоматологія, – дослідження

Знайдені зуби у гробницях вікінгів у Варнемі (Швеція) свідчать про напрочуд розвинену стоматологію для того часу.

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі PLOS ONE, пише УП.Життя. 

Загалом вчені провели аналіз понад 3 293 зубів у 171 вікінга.

У 2005 році під час розкопок у Варнемі було виявлено залишки християнської церкви, поруч з якою розташовувалося кладовище з тисячами могил вікінгів, датованих X-XII століттями нашої ери. Це місце відоме масштабними розкопками гробниць, у яких скелети і зуби вікінгів добре збереглися у сприятливих ґрунтових умовах, зазначають вчені.

Науковці провели клінічні дослідження зубів вікінгів з використанням стандартних стоматологічних інструментів при яскравому світлі. Також було проведено низку рентгенівських досліджень з використанням техніки, що застосовується в стоматології – коли пацієнт прикушує невелику квадратну пластину для отримання зображень ротової порожнини.

Отримані дані свідчать, що 49% населення вікінгів мали одне або більше уражень карієсом. Серед зубів дорослих людей 13% були уражені карієсом, найчастіше біля коренів. Однак діти не мали цієї проблеми зовсім.

Дорослі втрачали в середньому 6% зубів протягом життя, за винятком зубів мудрості. 

Вчені виявили, що карієс, зубні інфекції та зубний біль були поширеними серед населення вікінгів у Варнемі. Дослідження також виявило приклади спроб доглядати за зубами різними способами.

«Існує кілька ознак того, що вікінги модифікували свої зуби, використовували зубочистки, підпилювали передні зуби і навіть лікували зубні інфекції», – говорить стоматологиня і наукова співробітниця, а також авторка дослідження Кароліна Бертілссон.

Вчені також описують одну зі складних маніпуляцій з зубами – коли моляри (найбільші постійні зуби верхньої і нижньої щелепи) просвердлювали від коронки зуба до пульпи. Ймовірно, це робили для того, щоб зменшити тиск і полегшити сильний зубний біль, спричинений інфекцією.

«Це не схоже на стоматологічне лікування, яке ми проводимо сьогодні, коли свердлимо інфіковані зуби. Вікінги, схоже, мали знання про зуби, але ми не знаємо, чи робили вони ці процедури самі, чи їм допомагали», – каже Бертілссон. 

Водночас підпиляні передні зуби, переважно у чоловіків, могли бути своєрідним "маркером ідентичності", кажуть вчені.

«Це дослідження дає нові знання про здоров'я порожнини рота вікінгів і вказує на те, що зуби були важливими у культурі вікінгів Варнема. Дослідження також свідчить, що стоматологія в епоху вікінгів, ймовірно, була більш досконалою, ніж вважалося раніше», – завершує Бертілссон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 грудня 2023
01 жовтня 2023
18 травня 2023
09:00
27 квітня 2023
26 квітня 2023
07 лютого 2023
13 грудня 2022
28 листопада 2022
29 червня 2022
30 березня 2022