Поділитись:

Технології вибору статі дитини в репродуктивній медицині: методи і вибір*

Четвер, 14 грудня 2023, 09:12
Технології вибору статі дитини в репродуктивній медицині: методи і вибір*

Розвиток репродуктивної медицини і медичної генетики сьогодні досяг такого рівня, що дозволяє парам, які страждають на безпліддя, не тільки народити здорову дитину в запланований час, а й «замовити» її стать. Допомогти з плануванням вагітності в Україні тим, хто має проблеми з репродуктивністю, зможуть у клініці Дахно.

Вибір статі дитини: як це?

Для того, щоб вибрати стать малюка, в репродуктивній медицині використовуються різні методи. Одним із них є ІКСІ — інтрацитоплазматичне введення сперматозоїда. Цей метод дозволяє лікарю перед введенням у яйцеклітину чоловічої гамети вибрати її стать. Відбір сперматозоїда певної статі з великою ймовірністю допоможе визначити, зачаття дитини чоловічої чи жіночої статі слід очікувати.

Іншим методом допоміжної репродукції є процедура екстракорпорального запліднення. Зачаття за допомогою ЕКЗ теж дозволяє лікарям надати майбутнім батькам вибір статі свого малюка. У цьому контексті також часто використовують методи ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції) та сортування сперми.

Технологія вибору статі малюка надає майбутнім батькам унікальну можливість впливати на склад своєї сім'ї. Проте слід врахувати, що у багатьох країнах законодавчі норми забороняють обирати стать дитини під час проведення процедури ЕКЗ. До них належить і Україна. Пояснюється така заборона можливістю виникнення демографічного дисбалансу у суспільстві. Винятком є випадки, коли є підстави для можливості виникнення генетичної патології, пов'язаної зі статтю.

Чи можна визначити стать дитини під час проведення ЕКЗ?

Актуальність питання визначення статі малюка у процесі екстракорпорального запліднення пояснюється не лише інтересом майбутніх батьків, а й науковими та медичними аспектами цього питання. Слід зазначити, що у процесі проведення стандартної процедури ЕКЗ стать майбутньої дитини не визначається. Вона передбачає введення в матку жінки ембріона, отриманого внаслідок попереднього запліднення яйцеклітини сперматозоїдом в умовах лабораторії.

Якщо дійсно важливо визначити, дитина якої статі має народитися, це можна зробити, провівши преімплантаційну генетичну діагностику (ПГД). Цей метод дозволяє визначити стать ембріона до його введення в матку. Його суть полягає в аналізі генетичного матеріалу ембріона до етапу імплантації. Зазвичай цей метод використовується у разі медичної необхідності для запобігання спадковим захворюванням, пов'язаним з конкретною статтю.

За яких медичних умов рекомендований вибір статі?

Питання про вибір статі дитини під час проведення екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) може виникнути через різні медичні чи генетичні обставини. Вибір статі малюка зазвичай рекомендований у випадках:

  • пов'язаних зі спадковими захворюваннями, що належать до конкретної статі;
  • коли хтось із батьків несе спадковий ризик певного генетичного порушення, який може бути пов'язаний зі статевими хромосомами.

Але перш ніж приймати рішення про вибір статі з медичною метою, рекомендується консультуватися з медичними фахівцями та вивчити чинне законодавство своєї країни.

Законодавчий погляд

Слід наголосити, що етичні та законодавчі норми в різних країнах можуть обмежувати можливість вибору статі. Важливо, що в Україні закони суворо регулюють можливість вибору статі для немедичних цілей, таких як перевага певної статі за соціокультурними чи іншими мотивами. Ці обмеження спрямовані на підтримку балансу у суспільстві та запобігання потенційним етичним проблемам.

Однак є винятки у разі наявності підстав припускати можливість передати спадкові захворювання чи генетичні порушення, пов'язані зі статевими хромосомами. Можливо, у недалекому майбутньому українське законодавство в галузі репродуктивної медицини змінюватиметься, оскільки технології вибору статі дитини:

  • відкривають нові перспективи у репродуктивній медицині;
  • дозволяють батькам приймати поінформовані рішення щодо свого потомства.

Важливо, однак, дотримуватись етичних норм та законодавчих вимог, щоб забезпечити відповідальне та безпечне застосування цих технологій і отримати бажаний результат.

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
18 квітня 2024
17 квітня 2024
13 квітня 2024
10 квітня 2024
07 квітня 2024
05 квітня 2024