Поділитись:

Общага, креатив і столичний вайб: як троє айтішників заснували в Луцьку новий коворкінг

Автор: Ольга Зейлик |
П'ятниця, 08 грудня 2023, 13:46
Общага, креатив і столичний вайб: як троє айтішників заснували в Луцьку новий коворкінг

Саша (Алекс), Вова та Паша – троє айтівців, які переїхали з Києва до рідного Луцька, відкрили тут цікавий спейс для роботи і відпочинку. «Спілка» – їхній коворкінг, що розташований у РЦ «Промінь».

Чому хлопці називають його соціальним клеєм і до чого тут... «общага», дізнавалися журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент».

Ці хлопці родом з Луцька, а у 2012 році приїхали на навчання до Києва і там залишились на 10 років.

Народження ідеї

Зізнаються, все було там непогано, поки не прийшло повномасштабне вторгнення держави-агресора, що змусило їх переїхати до Луцька.

«Того що тут, як бачите, батьківська хата, тихіше, спокійніше було. Ми заселилися в один ЖК. Було, як така одна велика общяга. Я ходив до Вови смажити рибу. Ми працювали так рік-півтора, після чого я зрозумів, що вдома, працюючи наодинці в одному й тому самому місці, де я і живу, вигораєш. І я почав ходити до Вови, чи до Паші в гості, так як ми в сусідніх під'їздах були. То я ходив до них в гості, потім Паша до Вови, і ми так мінялися, а потім вирішили: «А чого нам не зняти офіс, або коворкінг собі?» – пригадує Алекс.

Алекс (ліворуч) та Вова (праворуч)Алекс (ліворуч) та Вова (праворуч)

«Суть в тому, коли почався ковід, ми, в основному, почали працювати з дому, а до того ходили по офісах. А там – своя культура, яка вже була звична для нас», – додає айтівець.

Саша каже, що перший час з дому було приємно працювати, але згодом – набридло.

«Для того, щоб трохи соціалізуватись і розділити тяжке робоче життя з кимось, ми вирішили спочатку зняти офіс, а потім приміщення, в якому є ще три місця, аби хтось міг підселитись до нас і разом працювати. А тут, у «Промені», наші друзі відкрили по сусідству бар, і ми тут часто тусувались, тож око впало на це місце, що поруч. І ми такі: «А чому б не спробувати зробити більше, ніж на 8 людей? В Луцьку ж такого немає», – каже Алекс.

Айтішник АлексАйтішник Алекс

«А ще ми прочитали статтю, чому закрились 5 попередніх коворкінгів і такі: «Нормально, можна пробувати (сміється),» – додав хлопець.

«Камон, ніша пуста, треба застрибувати», – підтвердив їхні наміри Паша.

ПавлоПавло

Хлопці пояснили, що хотіли принаймні спробувати задля досвіду втілити в Луцьку щось класне, те, чого немає. До того ж вони бачили, що у місті є чимало таких людей, як і вони – фрілансерів, які також хотіли б попрацювати з кимось.

«Це гарне місце, як соціальний клей, який об'єднує людей з різних сфер, компаній. А на стику професій якраз зароджуються прикольні проекти і стартапи. В найгіршому випадку ми зробили б офіс для себе, як ми й хотіли. Ще й поряд з «кентами», які теж відкрили заклад», – каже Алекс.

Страхи, Дія.Бізнес у Луцьку і київський вайб

Питаю, з якими нюансами стикнулися хлопці уже після того, як наважились втілити в життя свій проєкт. На що отримую несподівану відповідь від Павла:

«Ми не могли вибрати текстить до стільчиків (сміється). Так, це в нас дуже багато часу зайняло. Я справді думав, що будуть якісь проблеми з ремонтом, бо я з ним ніколи не стикався. Але ми сюди взяли прораба і просто приїжджали інколи».

Общага, креатив і столичний вайб: як троє айтішників заснували в Луцьку новий коворкінг

Уже серйозніше про страхи пояснив Алекс. А ще розповів, що розкласти усе по поличках їм допомогли на фаховій консультації у центрі Дія.Бізнес у Луцьку.

«Єдине – це сумніви. В нас не було досвіду у бізнесі, ми завжди працювали на дядю і досі це робимо. За ці ж гроші працюємо над своєю справою. А про Дію.Бізнес я дізнався через інстаграм і почав за ними слідкувати», – каже він.

Общага, креатив і столичний вайб: як троє айтішників заснували в Луцьку новий коворкінг

Хлопці кажуть, що пазли склались, адже вони – молодий бізнес, а центр Дія.Бізнес у Луцьку створений для молодих бізнесів.

«Мені здається, що ми побачили якісь лекції спершу. Побачили, що це місце, де багато чого відбувається, а потім натрапили на допис, що можна сходити проконсультуватися.

Ми записалися на первинну консультацію, вона дуже обширна. Коли взагалі нічого не знаєш, тобі підкажуть, в яку сторону іти. І потім взяли другу офлайн-консультацію – це маркетинг. Там вже було все чітко і по ділу. Багато чого ми й використали для роботи», – каже Паша.

Фаховий консультант з маркетингу центру Дія.Бізнес у Луцьку Віталій Оксенюк поділився враженнями, які справили на нього хлопці зі «Спілки», а також пояснив, у чому ж «родзинка» цього амбітного проєкту у Луцьку.

«До мене на фахову консультацію прийшли три айтішники з шаленою ідеєю відкриття коворкінгу у нашому місті. Справді, це дуже амбітна ціль, бо історично склалось, що в Луцьку було вже декілька спроб зробити «коворкінг» до повномасштабного вторгнення,  і ці спроби не увінчалися успіхом. Але вже на консультації я відчув від підприємців чітке рішення відкриватись, тож їм потрібно було лише допомогти у виборі інструментів маркетингу та проговорити важливі аспекти споживацького досвіду нашого міста», – каже маркетолог Віталій Оксенюк.

За його словами, цей бізнес цікавий тим, що об'єднує представників різних креативних індустрій.

«Оскільки хлопці  дотичні до цієї індустрії – вони краще знають, що потрібно їхнім колегам, аби там утворюювались власне «спілки» (як вже є у назві)», – зазначив фахівець.

А керівниця Дія.Бізнес у Луцьку Тетяна Зубрик додала, що у їхній центр люди приходять не лише за знаннями, а й для обміну ідеями.

«Дія.Бізнес у Луцьку допомагає молодим підприємцям і тим, хто мріє створити власну справу, безоплатним консалтингом та цікавими івентами. У наш центр люди приходять не лише за знаннями, а й для обміну ідеями та за нетворкінгом. Саме живі знайомства та обговорення за кавою часто народжують нові цікаві проекти та колаборації.

Ми маємо на меті створити потужне ком'юніті з підприємців у нашому регіоні», – каже очільниця луцької Дії.Бізнес.

Керівниця Дія.Бізнес у Луцьку Тетяна ЗубрикКерівниця Дія.Бізнес у Луцьку Тетяна Зубрик
 

Тетяна Зубрик також поділилася з власниками «Спілки» своїм досвідом у сфері організації подій.

« До нас звернулися хлопці з ідеєю створення коворкінгу та івент-холу у Луцьку. Окрім первинної консультації з хелпером, того дня я з ними особисто поспілкувалася і поділилася власним 10-річним досвідом щодо оганізації подій у Луцьку. Я підтримала ідею і сказала, що у нашому місті не вистачає подієвих майданчиків для івентів різного формату, який би об'єднував людей за інтересами.

Щиро радію, що Дія.Бізнес у Луцьку став невеличким поштовхом до створення такого чудового проекту.

Спостергаю за «Спілкою» у соцмережах і вважаю, що у хлопців вдалося створити класну локацію», – тішиться керівниця.

Парадокси, або чому у Луцьку нема коворкінгів

У Києві, Одесі, Львові коворкінги, які відкрилися кілька років тому, досі працюють.

«Насправді у Луцьку таки існує декілька коворкінгів. А найбільші з них забрали під себе великі компанії. Так, наприклад, IT-компанія SoftServe повністю забрала таке приміщення», – розповів Вова.

Общага, креатив і столичний вайб: як троє айтішників заснували в Луцьку новий коворкінг

Власники «Спілки» за перші місяці побачили, що не єдині, кому цей простір був потрібний, що є люди, які постійно ходять, купляють місячні абонементи. Хлопці тішаться, що у них така відкрита атмосфера, всі спілкуються і діляться досвідом.

«До речі, цікавий факт, що доволі велика частина людей, які сюди приходять і затримуються, – це люди, у яких досвід дуже схожий на наш. Вони умовно пожили в Києві, повернулись і привезли сюди столичний вайб», – каже Паша.

Общага, креатив і столичний вайб: як троє айтішників заснували в Луцьку новий коворкінг

Алекс підтверджує, що у їхньому просторі справді менше людей, які завжди жили в Луцьку, але багато тих, хто жив у інших містах.

«Їм не потрібно нічого пояснювати. Вони відразу розуміють що це та їх не треба проводити через цей анбордінг», – доповнює Павло.

«Більшості інших людей у місті треба ще донести, що є така культура відвідування коворкінгів, що є плюси, є мінуси», – зазначив Вова.

Айтівці визнають, що одна з проблем – навчити людей користуватися коворкінгом і платити за робоче місце. Бо ж, мовляв, навіщо це робити, якщо ти можеш прийти в кафе, попрацювати вдома чи на вулиці.

«Люди в Луцьку поки не дуже розуміють, що таке коворкінг і для чого їм це треба. І тому одна з задач – навчити», – каже Алекс.

Спільнота, за словами молодих творців цього бізнесу, формується. З ними лишаються «їхні» люди, тож хлопці не сильно переживають за клієнтів, які спробувавши раз, не повертаються.

Коворкінг, івенти, спільнота

Один з напрямків «Спілки» – це коворкінг, коли люди приходять і працюють, а на вихідних, зазвичай, тут проводяться івенти, які організовують хлопці чи, наприклад, їхні друзі з «Клімату» (бар по сусідству, - ред.), або ж люди орендують під якісь свої події.

«Хтось хоче корпоратив провести, день народження відсвяткувати. Наприклад SoftServe (одна з топових українських IT-контор) приходили до нас і проводили лекцію. У нас є можливість посадити до 70-80 людей на кріслах, вивести проектор для конференції, є техніка для музики, вечірок, концертів електронної музики», – каже Вова.

Клієнти «Спілки» в роботіКлієнти «Спілки» в роботі
Общага, креатив і столичний вайб: як троє айтішників заснували в Луцьку новий коворкінг

Спікерів та партнерів для колаборацій шукають через знайомих або ж за принципом «БіБіСі» – баба бабі сказала.

«Луцьк – це велике село, тобто всі один одного знають. Десь хтось комусь щось розказав про нас, і люди прийшли провели захід... Наприклад хлопчина з нашої школи нещодавно проводив концерт в нас», – ділиться Павло.

«По коворкінгу у нас робочі місця, монітори, зручна тераса, де можна поговорити, випити кави. У нас є кухня, де можна свою їжу поїсти або з фудкорту. Ми дуже класно інтегрували своє місце в цей простір, бо тут є фактично все, що треба. Ти можеш на обіді піти в кіно чи після роботи ввечері піти з друзями в боулінг чи більярд. Я от хожу на масаж тут», – додає Алекс.

Общага, креатив і столичний вайб: як троє айтішників заснували в Луцьку новий коворкінг Общага, креатив і столичний вайб: як троє айтішників заснували в Луцьку новий коворкінг Общага, креатив і столичний вайб: як троє айтішників заснували в Луцьку новий коворкінг Общага, креатив і столичний вайб: як троє айтішників заснували в Луцьку новий коворкінг

Хлопці називають це «соцпакетом»: у них є знижка на масаж у «Промені» від «Спілки» чи знижка на каву, комплексні обіди тощо.

Ще у «Спілці» є кімната для переговорів, що важливо. Оскільки у айтівців часто є онлайн-коли, то ця окрема кімната дуже виручає. Там можна сісти, закритись, забукати її в календарі і провести дзвінок без сторонніх людей.

Общага, креатив і столичний вайб: як троє айтішників заснували в Луцьку новий коворкінг

«Щодо подій, у нас були зустрічі кіноклубу, speaking club англійської, ІТ-зустрічі, дні народження, грали настільні ігри, корпоративи були. До речі, наша подруга проводить гру кешфлоу. Приватні зустрічі були. Novapay, наприклад, тут проводила зустріч», – каже Алекс.

Общага, креатив і столичний вайб: як троє айтішників заснували в Луцьку новий коворкінг Общага, креатив і столичний вайб: як троє айтішників заснували в Луцьку новий коворкінг

Простір й справді мультифункціональний, адже тут можна і працювати, і навчатись, і розважитись.

Общага, креатив і столичний вайб: як троє айтішників заснували в Луцьку новий коворкінг Общага, креатив і столичний вайб: як троє айтішників заснували в Луцьку новий коворкінг Общага, креатив і столичний вайб: як троє айтішників заснували в Луцьку новий коворкінг

Великі плани маленького бізнесу

Щодо новинок, які хлопці хочуть втілити у їхньому просторі, то це так звана «happy friday».

«Це коли можна напитися трошечки за наш рахунок», – пояснює з інтригуючою усмішкою Алекс.

Суть у тому, аби люди, які співпрацюють, могли поговорити не лише на робочі теми, а й додати трохи неформальності у формальні будні.

«Я колись був в одному коворкінгу в Києві і там – дуже прикольно, бо якраз в п'ятницю допрацовував до 18:00, а біля мене вже ходять люди з вином, спілкуються, а я дивлюсь на перший поверх – там була така стійка з кавою – ця стійка за кілька хвилин трансформувалася в бар, туди став бармен і почав колотити коклейлі», – поділився Алекс.

Алекс та ВоваАлекс та Вова
Общага, креатив і столичний вайб: як троє айтішників заснували в Луцьку новий коворкінг

«Улітку хочемо закриту терасу зробити, бо у нас там сонце палить. Але в майбутньому класно буде отак на терасі сховатись від сонця і на свіжому повітрі з ноутбуком посидіти попрацювати», – додав він.

В цілому власники «Спілки» відкриті до того, аби надалі додавати нові формати в життя їхнього коворкінгу.

Общага, креатив і столичний вайб: як троє айтішників заснували в Луцьку новий коворкінг Общага, креатив і столичний вайб: як троє айтішників заснували в Луцьку новий коворкінг Общага, креатив і столичний вайб: як троє айтішників заснували в Луцьку новий коворкінг Общага, креатив і столичний вайб: як троє айтішників заснували в Луцьку новий коворкінг Общага, креатив і столичний вайб: як троє айтішників заснували в Луцьку новий коворкінг Общага, креатив і столичний вайб: як троє айтішників заснували в Луцьку новий коворкінг Общага, креатив і столичний вайб: як троє айтішників заснували в Луцьку новий коворкінг Общага, креатив і столичний вайб: як троє айтішників заснували в Луцьку новий коворкінг

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів