Поділитись:

«Фаворити» мерії: хто найбільше заробив на ремонтах у Луцьку (фото)

Понеділок, 04 грудня 2023, 19:19
«Фаворити» мерії: хто найбільше заробив на ремонтах у Луцьку (фото)

Вже не перший місяць лучани говорять про скандальні ремонти доріг, які проводить Луцька міська рада на чолі з Ігорем Поліщуком. Мова йде про дві найгучніші реконструкції – проспекту Волі та бульвару Дружби Народів. На першу вже провели тендери на загальну суму в більше як 228 мільйонів гривень, а на другий з бюджету має піти понад 50 мільйонів.

Видання «Insider Media» проаналізувало усі тендери на капітальні й поточні ремонти з січня по жовтень 2023 року та визначили «фаворитів» департаменту ЖКГ, які виграють найбільші «ласі шматки». Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» актуалізували дані станом на 15 листопада 2023 року.

Що таке поточний ремонт і чим він відрізняється від капітального?

Капітальний ремонт – це великі ремонтні роботи, які здійснюються з метою відновлення будівлі чи споруди. Це можуть бути роботи з реконструкції фасаду, заміна даху, ремонт фундаменту, заміна комунікаційних систем та інші подібні роботи.

Поточний ремонт – це невеликі ремонтні роботи, які проводяться з метою відновлення експлуатаційних характеристик будівельних конструкцій, систем та устаткування з метою подовження терміну їх служби. Це можуть бути роботи з покрівлі, заміни дверей, ремонт водопровідних систем, дорожнього покриття, електропроводки та інші дрібні роботи.

Наприкінці жовтня мер міста видав розпорядження, згідно з яким обмежуються фінансування непершочергових видатків із бюджету в умовах воєнного стану. Як йдеться у документі, пріорітетним напрямком витрат має бути допомога військовим. Проте депутат міської ради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Андрій Лучик, коментуючи збори місцевої ініціативи щодо заборони капремонтів доріг, зауважив, якщо захотіти, таку заборону можна обійти.

«Якщо мораторій на капітальні ремонти буде накладено, то тут потрібно зважати на декілька речей. Завжди можна спробувати обійти таку заборону. Наприклад, де-факто капітальний ремонт, де-юре прописувати як поточний», – зазначав Андрій Лучик.

Таким чином, за період з 1 січня 2023 року по 15 листопада 2023 року Департамент житлово-комунального господарства Луцькради провів понад 355 процедур закупівлі робіт та послуг на поточний ремонт. Зокрема у переліку:

  • поточний ремонт пішохідного огородження;
  • поточний ремонт дороги/перехрестя/вулиці/тротуару/пішохідної доріжки;
  • поточний ремонт проїзду до будинків/закладів;
  • поточний ремонт приміщення;
  • поточний ремонт мосту;
  • поточний ремонт посадкового майданчика зупинки громадського транспорту;
  • поточний ремонт прибудинкової території;
  • поточний ремонт захисної споруди цивільного захисту;
  • поточний ремонт дитячого майданчика;
  • поточний ремонт контейнерного майданчика для збору ТПВ.

Загалом на це з бюджету громади від початку року мерія витратила 160 543 282 гривень.

Хто ж є «фаворитом» тендерних закупівель?

Серед тих, хто виграв тендери як давно відомі фірми з багаторічним досвідом роботи, так і зовсім молоді. Загалом на ринку бюджетних закупівель у Луцьку ми нарахували понад 30 фірм, які у 2023 році виграли принаймні 1 закупівлю.

Абсолютним лідером за кількістю виграних тендерів на проведення поточних ремонтів у Луцьку в 2023 році стало приватне підприємство «Дановабуд». Воно зареєстроване у 2011 році. Розташована фірма на провулку Дорожньому у Луцьку. Засновником є Борисюк Інна Миколаївна, а керує підприємством Аманджаєв Григорій Борисович. Статутний капітал «Дановабуд» – всього лише 175 000 грн. У Луцьку це підприємство не є досить відомим і аж ніяк не входить у ТОП лідерів будівельного чи автодорожнього ринку. Та це не завадило власникам «Дановабуд» здобути перемогу аж у 143 закупівлях, оголошених Департаментом ЖКГ.

Другим у рейтингу за кількістю перемог у закупівлях стало ТОВ «Луцька дорожна пересувна механізована колона», яка має вже понад 16 років досвіду роботи у сфері будівництва доріг. Очолює підприємство Кізей Сергій Віталійович, який на багато тендерів подавався самостійно, як ФОП. Статутний капітал фірми складає 1 012 180 грн. Загалом ТОВ «Луцька ДПМК» та ФОП Кізей С.В. виграли цього року 67 закупівель на послуги з проведення поточних ремонтів у Луцьку.

Під час аналізу усіх закупівель, увагу журналістів привернув той факт, що серед переліку тендерів, які виграв ФОП Кізей С.В. присутні дві аналогічні позиції. Дублюються не лише назва і предмет закупівлі, а й вартість – 188 065,95 грн. Більше того у той самий день коли було поставлено електронний підпис по першій закупівлі – 2 червня 2023 р. відбувся і також було підписано другий договір на поточний ремонт тротуару на вул.Корольова.

Скриншот з ProzorroСкриншот з Prozorro

Третім у рейтингу стало ТОВ «Унідор Сервіс». Засновником є Лисюк Микола Георгійович, а керує підприємством Сергій Жакун. «Унідор Сервіс» засноване у 2012 році й має на сьогодні статутний капітал 150 000 грн. Цьому підприємству вдалось виграти 27 тендерів на поточні ремонти, оголошені з початку року Департаментом ЖКГ.

Четверту сходинку посіло одне з найдосвідченіших підприємств у сфері дорожнього будівництва – ТОВ «Луцькавтодор-Сервіс». Воно входить до групи компаній «ЛАД», що належить відомому бізнесмену Юрію Ольховому. Керує компанією на сьогодні Олексій Юрчук, а статутний капітал – всього 44 000 грн. З початку року «Луцькавтодор-Сервіс», окрім вищезгаданого тендеру на капітальний ремонт проспекту Волі, вартістю в 60 млн грн, виграла ще 21 закупівлю на поточні ремонти різних об'єктів інфраструктури міста.

П'ятірку лідерів за кількістю закриває ПП «РОСТРАНС», яке у 2023 році виграло 16 тендерів, оголошених Департаментом ЖКГ Луцької міської ради. За даними Єдиного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців, заснована фірма була ще у 2002 році. Водночас серед лідерів рейтингу «фаворитів» ПП «РОСТРАНС» виявилось найбагатішим, маючи статутний капітал 1 869 043 грн. Зареєстровано підприємство у селі Рованці, а керує ним ковельчанка Наталія Шух.

Також у 10-ку увійшли:

  • МП «Шлях» (13 закупівель);
  • Будівельна компанія «Борей» (12 закупівель);
  • ПП «Транс-Дор-Сервіс» (9 закупівель);
  • ТОВ «Ореля» (9 закупівель);
  • «Луцьктехнобуд» (8 закупівель).

Решта підприємств вибороли 5 і менше тендерів. Однак, як показує практика – справа аж ніяк не в кількості, а в сумі коштів, які Департамент ЖКГ готовий витратити з бюджету міста на ті чи інші види робіт. А точніше кажучи – кому дістанеться тендер, хто освоюватиме і хто буде виконувати той самий «поточний ремонт».

Яка фірма забрала з бюджету найбільше грошей лучан?

Найбільше у 2023 році за поточні ремонти з бюджету міста перерахують Будівельній компанії «Борей» - 28 984 679 грн. І це при тому, що фірма виграла лише 12 закупівель, оголошених Департаментом ЖКГ Луцької міської ради.

Підприємством керує Дмитро Булюк, а серед засновників – Тишкевич Анастасія Вікторівна та Антончик Роман Іванович. Статутний капітал БК «Борей» становить всього лишень – 900 грн. Зареєстрована фірма ще у 2010 році на вулиці Вахтангова у Луцьку. Варто зауважити, що саме по закупівлях, в яких перемогу здобула Будівельна компанія «Борей» найчастіше проводили моніторинг на виявлення порушень. Перевірку ініціювали щоразу інші управління Держаудитслужби з Рівного, Львова, Одеси й навіть міста Суми.

Підстави: «Виявлені органом державного фінансового контролю ознаки порушення (порушень) законодавства у сфері публічних закупівель в інформації, оприлюдненій в електронній системі закупівель».

Держаудитслужба виявляла порушення і наголошувала: «Тендерна документація складена не відповідно до вимог закону». Та попри усе – БК «Борей» визнавали переможцем.

Скриншот з ProzorroСкриншот з Prozorro

Друге місце у рейтингу за обсягом освоєних коштів за проведені поточні ремонти у Луцьку належить Сергію Кізею і його «Луцькій ДПМК» - 24 030 350 грн. Цей бізнесмен, які фізична особа-підприємець разом з його фірмою «ДПМК» виграли 67 закупівель.

Третю сходинку посідає ПП «Дановабуд», яке стало лідером за кількістю закупівель (143). Цьому підприємству за виконані поточні ремонти перерахують з міського бюджету загалом 23 306 941 грн.

Четверте місце посіло ТОВ «Луцькавтодор-Сервіс», яке за 21 виграну закупівлю отримає 21 932 757 грн.

П'ятірку закриває ПП «РОСТРАНС». Ця фірма, що виграла 16 тендерів, оголошених Департаментом ЖКГ, за виконані роботи з проведення поточних ремонтів отримає 18 467 464 грн.

Також у десятку увійшли:

  • ПП «Транс-Дор-Сервіс» - 12 678 022 грн за 9 закупівель;
  • ТОВ «Житлобуд-2» - 6 295 097 грн за 2 закупівлі;
  • ТОВ «Унідор Сервіс» - 5 343 522 грн за 27 закупівель;
  • ТОВ «Бетон Брук Сервіс» - 3 023 655 грн за 2 закупівлі;
  • ТОВ «Волиньспецтех» - 1 798 152 грн за 4 закупівлі.

Загалом ці 10 фірм у 2023 році через закупівлі Департаменту ЖКГ освоїли понад 145 мільйонів гривень на поточні, або так звані «малі» ремонтні роботи. Таким чином, залишок - 14 682 643 гривні по закупівлях розподілили між собою решта контрагентів.

Нагадаємо: за понад півтора року повномасштабної війни на ремонти доріг, тротуарів, дворів у Луцьку витратили понад 296 мільйони гривень. Такі витрати неабияк обурюють громадськість, яка навіть почала виходити на мирні акції проти капітальних видатків. Натомість влада запевняє, що ремонти необхідні, а підрядники з заробленого платять податки, які знову поповнюють бюджет.

Скільки витратив департамент житлово-комунального господарства у Луцьку на ремонт доріг, дворів і тротуарів з 24 лютого 2022 року і скільки ще планує витратити до кінця 2023 року, читайте за посиланням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 квітня 2024
17:26
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024