Поділитись:

Митрополит Михаїл розповів волинянам, як тепер постити і святкувати Різдво

Вівторок, 14 листопада 2023, 14:34
Митрополит Михаїл розповів волинянам, як тепер постити і святкувати Різдво

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл звернувся до вірян напередодні Різдвяного посту. 

Його послання опублікували на сторінці Волинської єпархії ПЦУ. 

Піст Пилипівку (після дня апостола Филипа) цього року вперше проводять за новоюліанським календарем, на 13 днів раніше, ніж досі. Він розпочинається 15 листопада і триватиме до 24 грудня. 

Правила Різдвяного посту відомі: утримуємося від м’ясного, молочного, яєць. У понеділок, середу і п’ятницю не вживаємо риби, вина й олії. У вівторок і четвер споживаємо олію, а рибу – в суботу й неділю. Із 18 по 23 грудня піст посилюється: навіть у суботу й неділю риби не їмо. На Святвечір, 24 грудня, якщо дозволяє здоров’я, варто зовсім не їсти «до появи першої зірки».

Водночас митропоит наголошує: «хворим, вагітним, зайнятим на важких роботах, зокрема ратним трудом, благословляється звільнення від посту чи дотримання його частково, за змогою. Обставини воєнного часу вже самі по собі накладають на багатьох вірних чималі обтяження».

Також владика зауважив, що піст тілесний без посту духовного нічого не приносить для спасіння душі. Навіть навпаки – може бути шкідливим, якщо людина, утримуючись від якоїсь їжі, впадає в гординю.

«Без молитви й покаяння піст – це тільки дієта і до релігії відношення не має. Пам’ятаймо, що постування, як і всі релігійні практики, мусить бути не на показ», – йдеться у повідомленні. 

Також митрополит Михаїл зазначив, що Різдво треба святкувати обов’язково, попри будь-які обставини:

«Недоречно лише перетворювати його із теплого сімейного торжества – на розперезані гульбища. Співайте колядок, запалюйте свічі, прикрашайте оселі, але не вирубуйте ялин і не захоплюйтеся пластиком. Вистачатиме декорування житла тільки гілками чи тими ялинками, що лісівники заготовляють при санітарних вирубках. Стіл має відрізнятися від буденного, але не витрачайтеся надміру на безліч вишуканих страв. Головне у відзначенні Різдва Христового – духовна радість. Тож сідайте за святкову трапезу з молитвою: якщо не знаєте напам’ять – прочитайте з молитовника чи промовте від серця своїми словами, дякуючи Богові за все та благаючи скорого справедливого миру».

Владика додав, що не треба перетворювати колядування на «заробітчанство».

«Колядуйте на церкву, на благодійні потреби, на ЗСУ. Колядники, змайструйте чи купіть звізду, що знаменує прихід Спасителя у світ. Вивчіть іще кілька колядок, а не лише ті дві найбільш відомі, вивчіть невеличкі вертепні сценки – друкованих і електронних матеріалів тепер для цього є чимало. Хресні татусі й матусі, всі дорослі, приготуйте на подарунок для колядників не тільки гроші й солодощі, а й побожні дитячі книжки», – зазначив Михаїл. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 квітня 2024
10:04
26 квітня 2024
12:12
12 квітня 2024
14:45
23 березня 2024
10:18
18 березня 2024
01 січня 2024
29 грудня 2023
28 грудня 2023
10:01