Поділитись:

Українцям готують смарт-мобілізацію: коли і що зміниться

Понеділок, 30 жовтня 2023, 10:50
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

В Україні планують запустити «смарт-мобілізацію», яка дозволить громадянам самостійно обирати спеціалізацію, на яку вони бажають мобілізуватись.

Про це розповів віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, повідомляє РБК-Україна.

Подібний пілот планується до запуску «через місяць-два».

«Ми будемо запускати пілот на операторів дронів, і ця людина обирає, що вона хоче стати оператором дронів, або взагалі служити в роті ударних дронів. Це може бути сапер, водій, всі посади будуть. Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, рота, які зобов'язання, які в тебе є ризики, як ти будеш навчатися», – пояснив міністр.

Глава Мінцифри підкреслив, що якщо громадянин залишить заявку і пройде рекрутерів і тести, навчання, то точно потрапить у роту ударних дронів і на ту посаду, на яку сам себе мобілізував.

«Це дуже важливо для комунікації між державою та українцями про справедливість, про чесність і про дотримання правил», – сказав Федоров.

Після запуску нововведення можна буде побачити, скільки українців мобілізуватимуться самостійно, як вони проходитимуть відбір, та як вони після цього будуть служити, наскільки будуть мотивовані, – додав він.

За словами міністра, це може бути першим пілотом, першим кроком для того, щоб запустити подібну умовну «смарт-мобілізацію».

«Тому що є люди, які, можливо, хочуть бути штурмовиками або займати інші посади. Але вони хочуть розуміти: мною керує фахова людина, коли я буду в окопі, наді мною буде дрон, поруч буде броньована техніка, мій керівник буде дбати про моє життя і в нього точна якісна ситуаційна обізнаність, для нього моє життя – це найголовніше і він буде про нього дбати, і в мене буде довіра до цього керівника», – пояснив Федоров.

Також він звернув увагу на інші важливі зміни, які пропонуватимуться «в пілоті»:

  • Ти не повинен йти в військомат.
  • Ти проходиш онлайн-тест, ти приходиш в нормальне приміщення до рекрутера, тобі пояснюють ще раз, де ти можеш служити.
  • Ти після цього, якщо ти підходиш за характеристиками, проходиш навчання, в якому ти не просто з базовими речами знайомишся, а тобі розповідають, що таке ситуаційна обізнаність, фахові експерти з поля бою, які керують дронами, де в тебе відбувається інший рівень навчання, і після цього ти вже потрапляєш на поле бою.

Глава Мінцифри припускає, що тоді може бути «інша якість мотивації».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів