Поділитись:

Роздавав землі «своїм», а тепер очолив Волинську архітектуру: хто такий Василь Василенко (відео)

Субота, 28 жовтня 2023, 17:39
Роздавав землі «своїм», а тепер очолив Волинську архітектуру: хто такий Василь Василенко (відео)

Нещодавно Управління містобудування та архітектури Волинської обласної військової адміністрації очолив Василенко Василь Миколайович, якого підозрювали в махінаціях із землею. 

Ще у жовтні 2016 року депутат Волиньради Василь Столяр розповів, що тодішній начальник головного управління Держгеокадастру Василь Василенко розпайовує та віддає землі з надрами й до того ж не місцевій громаді. Тоді його дивувало, чому питанням щодо роздачі земель з надрами не зацікавились правоохоронні органи та прокуратура.

Того ж року Голова координаційного центру спілки воїнів АТО Волині Ярослав Мудрик у грудні 2016 року під час засідання постійної комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією звинуватив Держгеокадастр Волинської області у приховуванні від учасників АТО інформації про вільні земельні ділянки.

«Держгеокадастр не надає інформацію щодо вільних земель у Волинській області. Нам кажуть, що земель для індивідуального будівництва немає, і що це питання належить до компетенції сільських рад. А місцеві ради скаржаться на відсутність проєктної документації. У Луцьку, наприклад, знайшли і виділили лише одну земельну ділянку для загиблого воїна АТО. Кількість тих, хто воює на Сході і не отримує земельних ділянок, зростає. Роботу щодо надання земельних ділянок у Волинській області ми вважаємо неефективною», – зазначав Ярослав Мудрик.

Тоді ж Василь Василенко дозволив собі проігнорувати засідання, скоріш за все, аби не відповідати на незручні запитання.

На початку лютого 2017 року депутатам Волинської обласної ради увірвався терпець щодо діяльності Василя Василенка, який все ще очолював управління Держгеокадастру Волині, то ж вони висловили незадоволення його роботою. Тоді міністру аграрної політики депутати повідомили, що Василенко не відповідає займаній посаді.

Тодішній голова Волиньради висловив чимало критики на адресу Василенка, звинувативши в тому, що він роздавав землі із потенційними покладами бурштину приватним фірмам.

«Він роздає бурштин, торф, мідь для того, щоб хтось збагачувався. В нас дефіцит бюджету – до 200 млн грн», – зауважив голова ради.

Під час лютневого засідання сесії 36 депутатів проголосували за те, щоб рекомендувати Уряду усунути Василя Василенка з посади.

Після низки скандалів Василь Василенко продовжив свою «діяльність» на Волині. На початку лютого 2017 року журналісти інформували, що екологія Волині може бути під загрозою, якщо традиції виділення земельних ділянок там не змінять.

Нардепи розповідали, що землю поза межами населених пунктів виділяють без урахування інтересів громади й роблять це таємно. Зі слів депутатів, землі навколо озера Світязь роздавали незаконно.

Волинська обласна рада тоді звернулась до міністра АПК із рекомендацією звільнити керівника Держгеокадастру на Волині Василя Василенка. Сам пан Василь заявив, що масових силових ухвал, які б визнавали незаконною видачу земель, немає.

Роки йдуть, а пан Василь продовжує втрапляти у скандали. В червні цього року ДБР відкрило кримінальне провадження через оборудки з землею проти Василенка. Встановлено, що він підписав кілька наказів щодо виділення землі під ведення особистого господарства 8 місцевим громадянам. До того ж він чомусь не перевірив, що ці люди вже раніше отримували землю. Зокрема, йдеться про 16 гектарів земель на Хмельниччині, куди Василенко переїхав очолювати Держгеокадастр після Волині. Згідно з висновками експертизи, це завдало державі збитків на майже 700 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
08 січня 2024
28 грудня 2023
16:38
13 грудня 2023
15:05
26 жовтня 2023
16:34
12 жовтня 2016
18 липня 2016
04 березня 2016
23 лютого 2016
15 лютого 2016