Поділитись:

Астрономи зафіксували спалах радіохвиль віком 8 млрд років

Субота, 21 жовтня 2023, 03:11
Астрономи зафіксували спалах радіохвиль віком 8 млрд років

Астрономи виявили інтенсивний спалах радіохвиль, який походить від найдавнішого відомого випадку швидкого радіоімпульсу. Він відбувся близько 8 мільярдів років тому.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на дослідження, опубліковане у науковому журналі Science, – передає УП.Життя.

Швидкий радіоімпульс (FRB) – це імпульс радіочастотного електромагнітного випромінювання. Він триває невелику частку секунди, однак затьмарює більшість інших джерел радіохвиль у Всесвіті. 

«Радіохвилі в FRB подібні до тих, що використовуються в мікрохвильових печах. Кількість енергії у FRB еквівалентна мікрохвильовій печі, яка розігріває миску попкорну вдвічі більшу за Сонце», – каже співкерівник дослідження Райан Шеннон.

Зафіксований радіоімпульс менш ніж за мілісекунду вивільнив таку кількість енергії, яку наше Сонце випромінює за три десятиліття. 

Його виявили за допомогою радіотелескопа, розташованого в Західній Австралії. 

До цього найдавніший подібний імпульс датувався 5 мільярдами років тому.

За словами науковців, джерелом таких радіоімпульсів може бути магнетар – нейтронна зоря з надпотужним магнітним полем. Їхня маса подібна до маси Сонця, але розмір дорівнює невеликому місту.

«У Всесвіті існують події з більшою енергією, пов'язані з вибухами зірок або чорними дірами, що розривають зорі на частини. Але FRB унікальні тим, що вони виробляють всю свою енергію в радіохвилях, не маючи нічого видимого в інших діапазонах – наприклад, в оптичному світлі або рентгенівських променях – і що сигнали дуже короткі», – пояснює Шеннон.

Як зазначає астроном, щодня у Всесвіті відбувається понад 100 тисяч схожих радіоімпульсів. Однак виявити вдається далеко не всі. 

Водночас лише близько 50 імпульсів були простежені до галактики, де вони виникли.

«Галактики у далекому Всесвіті мають інакший вигляд, ніж ті, що знаходяться поблизу. Вони не мають гарних спіральних рукавів, тому було незрозуміло, чи ми бачили одну галактику з кількома скупченнями, чи кілька менших галактик. Цілком ймовірно, що джерелом (швидкого радіоімпульсу – ред.) є кілька галактик, які, можливо, зливаються», – зазначає вчений.

За словами Шеннона, вивчення цих імпульсів може допомогти виявити й виміряти кількість матерії, яка заповнює простори між галактиками. 

«Вважається, що більша частина звичайної речовини у Всесвіті – звичайна речовина, з якої складаються зірки, планети, люди – знаходиться в дифузній космічній павутині газу між галактиками. Люди шукали цю матерію десятиліттями, використовуючи інші методи. Оскільки вона настільки розсіяна, що майже невидима іншими способами, її вважали "зниклою"», – додає астороном.

 

Надрукувати
мітки:
коментарів