Поділитись:

В Африці знайшли дерев’яну конструкцію віком майже півмільйона років (фото)

П'ятниця, 22 вересня 2023, 00:47
В Африці знайшли дерев’яну конструкцію віком майже півмільйона років (фото)

На березі річки Каламбо, що протікає на межі Замбії та Танзанії, вчені знайшли найстарішу відому дерев’яну конструкцію у світі

Як розповідає УП. Життя про це пише The Guardian.

За словами науковців, їй може бути щонайменше 476 тисяч років. Споруду могла виготовити людина гейдельберзька, яка вважається попередником сучасних людей.

«Коли я вперше це побачив, я подумав, що це не може бути реальністю. Дерево та камінь свідчать про високий рівень винахідливості, технологічних навичок і планування», – розповів Ларрі Бархем, археолог з Ліверпульського університету.

Конструкція складається з двох дерев’яних колод, які вирізані за допомогою кам’яних знарядь, знайдених поруч. Вчені вважають, що вона могла бути частиною доріжки або платформи.

«Платформу могли використовувати як місце для зберігання речей, дров чи їжі. Або це могло бути місце, де можна було сидіти й виготовляти щось. Зверху можна було поставити невеликий навіс і спати там», – розповів Ларрі Бархем.

Споруду знайшли біля водоспаду Каламбо. Перші розкопки тут проводилися ще у 2006 році. У 2019 році археологам вдалося знайти на цьому місці палицю для копання віком близько 390 тисяч років, клин та інші дерев’яні предмети.

В Африці знайшли дерев’яну конструкцію віком майже півмільйона років (фото) 

Як зазначили вчені, знахідки поблизу водоспаду Каламбо збереглися завдяки затопленню та відсутності кисню. 

«Хоча за своєю природою вони (знайдені колоди – ред.) досить прості, але їхня форма та взаємозв'язок вказує на те, що ці люди структурували своє середовище. Використання дерева для виготовлення інструментів і конструкцій залишається звичним явищем і сьогодні. Такі знахідки дають рідкісний погляд на роль, яку цей простий матеріал відігравав у людській еволюції»– прокоментувала відкриття Аннеміке Мілкс, палеолітична археологиня з Університету Редінга.

Нагадаємо: в печері біля берега Мертвого моря в Ізраїлі археологи знайшли чотири римські мечі і древкоподібну зброю, відому як пілум, датовану 1900 роками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
09 лютого 2024
15 травня 2023
23 січня 2023
08 грудня 2022
03 жовтня 2022
28 липня 2022
01 липня 2022
20 червня 2022
14 червня 2022
05 червня 2022