Поділитись:

Довжелезні черги, ухилянти та заборона ввезення продуктів: що відбувається на кордоні з Польщею (відео)

Вівторок, 19 вересня 2023, 18:50
Довжелезні черги, ухилянти та заборона ввезення продуктів: що відбувається на кордоні з Польщею (відео)

За останні кілька тижнів зросла кількість українців, які виїжджають за кордон, кажуть прикордонники. Хоча загалом після сезону відпусток загальний пасажиропотік через державний кордон дещо знизився. Про це частково говорять і водії. Одна з причин – осінні сезонні роботи в польських садах. Разом із тим щодня в пунктах пропуску українські вартові виявляють по кілька чоловік, які намагаються покинути Україну за підробленими документами. 

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Конкурент TV». 

«Останній раз був весною, пів року тому. Їжджу (за кордон – ред.) два рази на рік. В мене син – студент – в Варшаві в політехніці вчиться. Минулий раз стояв шість годин в черзі, наразі стою вже три години», – розповідає водій Віктор. 

Водій Петро каже, що везе людей на роботу, зокрема це сезонні роботи. Зазначає, що перевозить пасажирів доволі часто. З України, за його словами, більше виїжджають, ніж повертаються у країну. Каже, що чоловіків виїжджає небагато.

За останні півтора року, коли кількість на повернення в Україну переважала, то ситуація дещо змінилася і сезонні роботи – одна з причин. 

«Якщо з середини серпня ми спостерігали, що збільшилась кількість тих громадян, які в'їжджають в Україну, то зараз особи, які виїжджають з країни переважають над тими, хто в'їжджає. Не значно, але на кілька сотень осіб виїжджає більше громадян, ніж повертаються в Україну. Із завершенням літнього туристичного сезону значна кількість громадян України, які були за кордоном, повернулися в нашу країну. Це, в основному, жінки з дітьми. Спостерігаємо, що громадяни, все ж таки, виїжджають за кордон, слідують українці на сезонні роботи», – зазначила речниця Волинського прикордонного загону Маргарита Вершиніна

Більше в Україні стало помітно й автомобілів на польській реєстрації. Не всі поляки бояться їхати в Україну. 

«Зараз добре їхати з України до Польщі, бо є додаткова смуга для авто, а з Польщі до України – нема, тому треба трохи довше постояти», – каже громадянин Польщі Марчинг

Поляк Мачей розповідає, що тиждень були в України, бо в дружини було день народження, а зараз вже повертаються додому у Польщу. Їхати в Україну, за його словами, було не страшно. 

«Їхали у Луцьк, тут все ж безпечніше», – додав Мачей. 

Поляки розповідають, що частка українців у багатьох їхніх населених пунктах сягає половини – це багато, але наші сусіди готові підтримувати українців і надалі.

На кордоні ж поляки стали прискіпливішими до тих, хто в'їжджає до них. Категорична заборона, щоб ввозити м'ясо, навіть бутерброди, консерви, молочну продукцію. Очевидно, це пов'язано із захистом внутрішнього ринку і стимулюванням іноземців інвестувати в місцеву продукцію.

«За добу, то близько двох трьох іноземців ми пропускаємо через державний кордон. Переважно це громадяни Республіки Польща, а також інших країн ЄС», – наголосила речниця Волинського прикордонного загону Маргарита Вершиніна. 

Серед тих, хто намагається виїхати з України прикордонники щодня реєструють осіб із підробленими документами. Кажуть, що можливостей перевірити їх достатньо. Тому закликають зважати на це. 

«З початку цього року нами не пропущено близько чотирьох тисяч громадян. Значна частина, а це 3600 громадян України, які слідували на виїзд. В основному, це чоловіки призовного віку, яким на період дії воєнного стану обмежено виїзд за кордон. Зазначу, що ми виявляємо таких громадян, які намагаються незаконно перетнути державний кордон, в основному, це є по підроблених документах. За вісім місяців цього року уже виявлено майже двісті підроблених документів, які намагалися особи призовного віку чоловічої статі використати, аби незаконно залишити територію України. Перевіряємо, як за допомогою технічних засобів, так і іншими методами», – зазначила Маргарита Вершиніна.

Щодоби кількість тих, хто виїжджає з України орієнтовно на 300–500 людей більше, ніж тих, хто в'їжджає, тобто в середньому 5,5 тисяч проти 5. Черги перед пунктами пропуску в Польщі тенденційно зростають перед вихідними із польського боку наприкінці тижня, коли українці повертаються із закупів або після вихідних. Прикордонники радять відстежувати кількість авто на офіційних ресурсах служби в інтернеті. 

Деталі – у відео: 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів