Поділитись:

На Волині підприємців закликають встановлювати касові апарати, бо будуть штрафувати (фото)

Автор: Максим Косюр |
Вівторок, 19 вересня 2023, 18:11
На Волині підприємців закликають встановлювати касові апарати, бо будуть штрафувати (фото)

Волинських підприємців закликають встановлювати засоби РРО/ПРРО, адже з першого жовтня, якщо касового апарату не буде, то таких бізнесменів штрафуватимуть.

Про це розповіли представники Державної податкової служби у Волинській області.

З 1 серпня набрав чинності новий закон №3219, згідно з яким, з 1 жовтня підприємці мають встановити касові апарати. Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» дізнавалися, які зміни впровадили у закони, які штрафи чекають на підприємців та як вони можуть безкоштовно отримати касові апарти.

На Волині підприємців закликають встановлювати касові апарати, бо будуть штрафувати (фото)

Що з 1 жовтня змінюється для підприємців?

Реєструвати касовий апарат має кожен платник податку 2, 3, та 4 групи, які реалізують товари чи надають послуги. З 1 січня платники податку 2 та 3 групи мали використовувати РРО у своїй діяльності, але через війну основну частину підприємців звільнили від штрафних санкцій за порушення у сфері використання касових апаратів. Проте таке послаблення діятиме лише до 1 жовтня 2023 року.

Зауважимо, що таке послаблення не стосувалось підприємців 2 та 3 групи, якщо вони реалізовували складно-побутові товари (побутова техніка, – ред.), ювелірні вироби та медичних препаратів чи товарів. Крім того, ФОП, який продає підакцизні товари, теж не звільнявся від обов’язку встановлювати касовий апарат.

На Волині підприємців закликають встановлювати касові апарати, бо будуть штрафувати (фото)

З 1 серпня 2023 року закон №3219 набрав чинності й вже з 1 жовтня поновлює необхідність використання реєстраторів розрахункових операцій незалежно від групи товарів та послуг, які реалізує підприємець. Якщо ж він не використовуватиме касовий апарат – будуть штрафи.

Які штрафи може отримати підприємець?

Для платників єдиного податку 2 та 3 групи, які реалізують товари чи послуги за готівку та не продають підакцизні товари, складно-побутові товари чи медичні товари, то для таких підприємців штраф становитиме 25% від вартості проданого товару за перше порушення та 50% вартості за усі наступні операції.

На Волині підприємців закликають встановлювати касові апарати, бо будуть штрафувати (фото)

Якщо підприємець продає складно-побутові товари (техніка та усі товари, які мають гарантійний ремонт, – ред.), ювелірні вироби, медичні препарати чи підакцизні товари, тоді за перше порушення його оштрафують на 100% вартості товарів, проданих з порушенням, та на 150% за повторне порушення.

Кому не треба встановлювати касовий апарат?

Як повідомив Роман Денисюк, начальник відділу фактичних перевірок ДПС у Волинській області, що на сьогодні лише одна категорія платників податків звільняється від обов’язкової реєстрації касового апарата і може здійснювати операції без фіскалізації. До такої категорії належать платники податку першої групи.

«Станом на сьогодні таких платників на території Волині є 6 595. Це ті, хто реалізує товари з торгових лотків на території стаціонарних ринків або ж ті, хто надає побутові послуги в селах. До таких належать платники, які не користуються працею найманих осіб і їхній дохід протягом року не перевищує 167 мінімальних зарплат (трохи більше як 1 мільйон 118 тисяч гривень, – ред.)», – зазначає пан Роман.

Роман ДенисюкРоман Денисюк

Проте, за словами фахівця, податківці стикаються з тим, що підприємці, які здійснюють діяльність, перебуваючи на обліку як платник єдиного податку першої групи, працюють не на зареєстрованих ринках, а в інших невстановлених місцях. Це є порушенням закону. На таких підприємців теж чекають штрафи – 25% від вартості проданого товару за перше порушення та 50% вартості усіх наступних операцій.

Як вплинуть касові апарати на бюджет?

На думку Романа Денисюка, це не тільки збільшить надходження коштів від сплати податків, а й допоможе вивести економіку з тіні.

«За вісім місяців 2023 року Головне управління ДПС у Волинській області забезпечило 10,7 мільярда гривень надходжень до бюджету. 6,2 мільярда надійшло до бюджету від сплати ЄСВ. Разом це 16,9 мільярда надійшло до бюджету. Якщо порівнювати це з 2021 років, то ця сума зросла 30-40%», – розповідає Роман.

Валерій Сургент та Роман ДенисюкВалерій Сургент та Роман Денисюк

Встановлення ж касових апаратів дозволить збільшити надходження до бюджету, адже тоді підприємець не зможе уникнути сплати податків.

Як підприємцю отримати касовий апарат (РРО/ПРРО)?

Безкоштовно від ДПС України можна отримати програмний реєстратор розрахункових операцій. На думку Валерія Сургента, начальника територіального відділу податкових сервісів, програмний РРО є набагато зручнішим, ніж класичний реєстратор.

«Класичний реєстратор має пройти певні процедури, внестись у держреєстр, мати програмне забезпечення і за нього щомісяця треба платити. Це також впливає на бізнес. Програмний РРО від ДПС – безкоштовний та мобільніший», – пояснює голова відділу.

Валерій СургентВалерій Сургент

Аби отримати програмний реєстратор від податкової служби, необхідно пройти 5 простих кроків:

  1. Отримати електронний цифровий підпис. Це можна зробити безпосередньо у податковій;
  2. За допомогою електронного підпису потрібно зайти у свій електронний кабінет на сайті ДПС України. Там можна подавати звітність, переглядати особисті дані й інше;
  3. Далі ви маєте зареєструвати свою господарську одиницю (магазин, кафе тощо). Для цього треба заповнити заяву та отримати квитанцію про прийняття. Після цього ви маєте заповнити заяву про реєстрацію ПРРО;
  4. Наступний етап – надання дозволу. Це робиться для того, аби інші суб’єкти могли заходити у програму, наприклад, наймані працівники;
  5. Останнє – це завантаження програми на зручний для вас пристрій на базі IOS, Android чи Windows.

Коли ж програма встановлена, ви можете офіційно та законно проводити усі розрахункові операції. Єдиний нюанс – пристрій має бути постійно підключений до мережі інтернет. Робота з таким ПРРО не відрізняється від роботи з класичним РРО: відкриття зміни, проведення операцій та закриття зміни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів