Поділитись:

Чому об'єднують Волинську обласну психлікарню і центр залежностей та що буде з працівниками (фото)

Автор: Максим Косюр |
Четвер, 14 вересня 2023, 09:05
Чому об'єднують Волинську обласну психлікарню і центр залежностей та що буде з працівниками (фото)

На початку вересня медична комісія Волинської обласної ради рекомендувала голові облради звільнити керівників двох закладів – КП «Волинський медичний центр терапії залежностей» та КП «Волинська обласна психіатрична лікарня». Ті написала заяву про звільнення за власним бажанням. Такі кадрові зміни пояснили об'єднанням цих закладів, проте деталей не повідомили.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» вирішили дізнатися, для чого об'єднують установи, що буде з працівниками та коли реорганізація завершиться.

З чого усе почалося?

Ще на початку грудня 2021 року Волинська обласна рада проголосувала за реорганізацію двох медичних закладів. Тоді таке рішення пояснювали тим, що об'єднання закладів сприятиме створенню потужних медцентрів, а це допоможе отримати серйозну фінансову підтримку з держбюджету. Проте у січні 2023 року члени майнової комісії рекомендували скасувати це рішення, адже за 2022 рік психіатрична лікарня набула нового значення та можливостей у наданні послуг.

Вже на початку вересня постійна комісія з питань соціального захисту населення, охорони здоров'я, материнства та дитинства розглянули заяву т.в.о директора КП «Волинський медичний центр терапії залежностей» Ігоря Шкаровецького про звільнення його від виконання обов’язків керівника цього закладу. За результатами розгляду, голові обласної ради рекомендували звільнити керівника.

Ігор ШкаровецькийІгор Шкаровецький

Така ж заява надійшла від т.в.о. директора КП «Волинська обласна психіатрична лікарня» Людмили Юрко. Голові облради теж рекомендували погодити звільнення.

Людмила ЮркоЛюдмила Юрко

Крім того, комісія рекомендувала у найближчі терміни провести конкурс на зайняття вакантної посади керівника психлікарні. Такі кадрові ротації, зазначали на сторінці обласної ради у фейсбук, пов’язані з реорганізацією обох медичних закладів шляхом їхнього об’єднання. Поки ж обов’язки очільника психіатричної лікарні виконуватиме Сергій Дудка, завідувач поліклінічного відділення центру терапії залежностей. Вже шостого вересня на сайті Волинської обласної ради з'явились відповідні розпорядження.

Для чого об'єднують медичні заклади?

За роз'ясненням наші журналісти звернулися до голови Волинської обласної ради Григорія Недопада, який розповів, що таке об'єднання відбувається не вперше. Це робиться для того, що ефективно керувати закладами охорони здоров'я і якісно надавати послуги.

«У нас це не перше об'єднання. Спочатку було об'єднання материнства і дитинства, куди увійшли перинатальний і неонатальний центр та дитяча обласна лікарня. Ще було приєднання онкодиспансеру до обласної клінічної лікарні. Об'єднували також психіатрію та наркодиспансер. Це фактично вимога часу, щоб потрапити у спроможну мережу, щоб якісніше надавати послуги. Це не моя особисто забаганка, це було рішення і комісії, і рішення депутатів. Нас повністю підтримує управління охорони здоров'я Волинської ОДА. Це процедура, яка дасть ефективно управляти закладами медицини», – каже голова обласної ради.

За словами пана Григорія, після того, як пройдуть перевірки з об'єднання наркодиспансеру і психіатричної лікарні, вони матимуть можливість підписати загальний пакет з НСЗУ даних установ.

Тимчасовий очільник обласної психлікарні Сергій Дудка у коментарі нашим журналістам, що психіатрія та наркологія – суміжні дисципліни, тому влада вирішила об'єднати заклади. Практично по всій Україні, за словами пана Сергія, такі заклади були об'єднані, тільки декілька міст цього ще не зробили.

Коли знайдуть нового очільника та хто ним стане?

Голова постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства Волинської обласної ради Ірина Горавська у коментарі нашим журналістам повідомила, що поки не знає, коли оголосять конкурс на посаду директора. З її слів, усе залежить від голови облради, який і має приймати рішення про конкурс.

«Голова обласної ради приймає це рішення, нам доведуть до відома і тоді вже я братиму в тому участь. Спочатку мають оголосити сам конкурс, потім є час, щоб подати документи, після того засідає комісія і проводить допуск претендентів до конкурсу. Це все таємна інформація і ніхто не знає, хто подає документи на конкурс. Відповідно до регламенту, відбувається сам конкурс – комісія голосує, після того подає результати голові облради, а той вже виносить рішення на сесію», – розповідає Ірина.

Ірина ГоравськаІрина Горавська

Уся процедура обрання нового керівника для закладу займає, як каже голова медичної комісії, близько двох місяців. Проте Григорій Недопад повідомив, що перед цим ще має пройти весь процес об'єднання двох закладів, а це доволі тривалий етап, тому складно спрогнозувати, коли будуть оголошувати конкурс.

Що це означає для медичних працівників?

Як розповів нашим журналістам голова обласної ради, скорочень чекати не варто, адже колишні керівники закладів подали інформацію про необхідну кількість працівників, тому штат, можливо, доведеться розширювати.

«Негативних наслідків для працівників поки немає. Від двох закладів є певна кількість людей, яка має працювати. Від цієї кількості ми й відштовхуємось. У межах цієї чисельності заклади функціонуватимуть. Можливо, нам навіть доведеться розширити штат, оскільки до повномасштабного вторгнення були скорочення, а зараз маємо збільшити ліжкомісця», – каже Григорій Недопад.

Тимчасовий виконувач обов'язків керівника психіатричної лікарні Сергій Дудка також додав, що соціальне забезпечення працівників є в пріорітеті, тому під час об'єднання вони передбачили усі можливі ризики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
02 травня 2024
01 травня 2024