Поділитись:

Як колишній луцький хутір став частиною міста з давніми назвами вуличок

Середа, 06 вересня 2023, 10:06
Як колишній луцький хутір став частиною міста з давніми назвами вуличок

На східній околиці Луцька, яким він був у другій половині ХІХ століття, дещо на північ від села Дворець (існував у районі нинішнього Київського майдану) розташовувався хутір Варварівка.

Хутором це місце було давно і отримало назву від власниці Варвари. Проте в ХІХ столітті тут вже існувало поселення німецьких колоністів, де налічувалося кілька десятків будинків, – розповів у фейсбуці луцький краєзнавець Олександр Котис.

«Уже в міжвоєнний період ХХ століття край німецького поселення майже при самій дорозі на Рівне виникло кілька вулиць, які отримали назви, пов’язані з металами: Срібна, Золота, Сталева, Металева. З виробництвом вони пов’язані не були, адже німецькі колоністи зазвичай займалися сільським господарством. А, от, сусідні з ними вулиці вже могли бути пов’язані з місцевістю і добуванням. На північ від металевих вулиць простягалися Глиняна в Вапняна», – йдеться й повідомленні.

Донедавна від колишнього хутора-колонії зберігалися тільки три історичні назви. Це Сталева, Срібна і Варварівка. Під час недавніх перейменувань колишній вулиці Золотій повернули її історичну назву.

Колишня Баженова також отримала давню назву – Глиняна. Отже, на тепер є п’ять давніх назв колонії Варваріка.

Серед металевих збереглося три. Виняток – лише Металева.

На фото – Божа Матір на розі Золотої і СрібноїНа фото – Божа Матір на розі Золотої і Срібної
 

Нагадаємо: ще на початку березня ми писали про те, що у місті перейменовують вулиці, але таблички змінювати не поспішають. Тоді очільник департаменту ЖКГ Микола Осіюк повідомив, що вони не мають доступу до приватних будинків, тому мусять співпрацювати з головами ОСББ, які вже й розв'язуватимуть «табличне питання» з мешканцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів