Поділитись:

Дерусифікація: коли на перейменованих вулицях Луцька почеплять нові таблички (фото)

П'ятниця, 17 березня 2023, 14:45
Дерусифікація: коли на перейменованих вулицях Луцька почеплять нові таблички (фото)

У Луцьку триває процес дерусифікації: на кожній сесії міської ради депутати приймають рішення перейменувати ту чи іншу вулицю. Поступово із карти міста зникають імена відомих росіян – Пушкіна, Потапова, Вахтангова тощо. Загалом під перейменування у Луцькій громаді підпадають більше 130 вулиць. Частина з них вже змінила назви. Але старі таблиці із фасадів будинків нікуди не ділися. 

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» дізнавалися, коли і хто має встановлювати на перейменованих вулицях таблички з новими назвами. 

Вулиця, на якій розташована луцька школа №9, отримала назву на честь генерал-майора танкових військ Михайла Потапова, командувача п'ятою армією Південно-Західного фронту, війська якої захищали 1941 року Волинь. У липні минулого року депутати Луцькради проголосували за те, аби повернути вулиці історичну назву – Банкова. 

Дерусифікація: коли на перейменованих вулицях Луцька почеплять нові таблички (фото) 

Офіційно вулиця отримала нову назву з 1 жовтня 2022 року. Таблички з цією назвою з'явилися на фасадах будинків Банкової не так давно. Побачити нову назву можна на будівлях на початку і в кінці вулиці. Поруч із тим, більшість будинків досі не познімали старі таблички із іменем генерала Потапова. Як пояснив начальник департаменту ЖКГ Луцької міської ради Микола Осіюк, місто поступово замінює ці таблички, щоб дати людям час звикнути до нових найменувань. 

«Ми встановлюємо відповідно до рішень Луцької міської ради маркувальні таблички, які вказують назви вулиць там, де вони змінилися. Ця робота виконується постійно. Водночас ми і старі таблички залишаємо. Річ у тім, що людям часто приходять листи, замовлення тощо на старі адреси. Тому важливо залишати і старі таблички, поки люди не звикнуть. Згадайте, скільки часу висіла табличка «Радянська» на вулиці Лесі Українки. 3-4 роки висіла, і ще до цього часу в деяких місцях є», – каже він.  

Микола ОсіюкМикола Осіюк
 

До приватних будинків департамент ЖКГ доступу не має. Власники цих будинків повинні самі поміняти адресні таблички. Зараз департамент веде переговори з головами ОСББ для того, аби співвласники багатоквартирних будинків швидше поміняли таблички на своїх будинках. 

«Ми впливаємо на голів ОСББ, просимо їх, і вони ідуть нам назустріч. Звичайно, все відбувається не так швидко, як би нам хотілося. Але все робиться і доводиться до логічного завершення. Від дати набуття чинності рішення, протягом двох місяців таблички на вулицях мають бути поміняні», – каже Микола Осіюк.

Дерусифікація: коли на перейменованих вулицях Луцька почеплять нові таблички (фото) 

Перейменування вулиць у Луцьку перебуває під пильною увагою громадян. Все відбувається таким чином: є конкретний перелік вулиць, які підпадають під перейменування, а також сформований перелік пропозицій нових назв. Напрацьовує і постійно актуалізує цей перелік спеціальна робоча група. Після того, як робоча група розгляне та опрацює пропозиції, їх виносять на розгляд спеціальної комісії з питань впорядкування назв вулиць. І вже комісія голосує, чи виносити їх за розгляд сесії Луцькради. 

Голова комісії депутат Михайло Щур пояснює, що якщо стосовно конкретної вулиці є всього одна пропозиція нової назви, найімовірніше, затвердять саме її. Коли ж пропозицій декілька, члени комісії обирають одну, а решту вносять у спеціальний резерв з перспективою використати їх для інших вулиць у майбутньому. 

Зараз у цьому переліку більше 150 найменувань. Ознайомитися з пропонованими варіантами можна тут: Перейменування вулиць у Луцьку: які назви зараз є у резерві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів