Поділитись:

Перейменування вулиць у Луцьку: які назви зараз є у резерві

Автор: Міла Роспопа |
Середа, 11 січня 2023, 15:15
Перейменування вулиць у Луцьку: які назви зараз є у резерві

Війна з росією знову активізувала процес декомунізації, а також запустила процес дерусифікації по всій країні. Луцьк не став винятком – у місті активно позбуваються нав'язаної історії. З меморіалу зникають зірки, серпи та молоти, зникають імена діячів російської культури, якими багато років називалися вулиці міста. Натомість з'являються нові назви і нові імена. 

Перейменування вулиць у Луцьку перебуває під пильною увагою громадян. Все відбувається таким чином: є конкретний перелік вулиць, які підпадають під перейменування, а також сформований перелік пропозицій нових назв. Напрацьовує і постійно актуалізує цей перелік спеціальна робоча група. Її склад затвердили ще 13 травня. Сюди увійшли депутати, юристи, фахівці з містобудування, історики та науковці. 

Після того, як робоча група розгляне та опрацює пропозиції, їх виносять на розгляд спеціальної комісії з питань впорядкування назв вулиць. І вже комісія голосує, чи виносити їх за розгляд сесії Луцькради. 

Голова комісії депутат Михайло Щур пояснює, що якщо стосовно конкретної вулиці є всього одна пропозиція нової назви, найімовірніше, затвердять саме її. Коли ж пропозицій декілька, члени робочої групи обирають одну, а решту вносять у спеціальний резерв з перспективою використати їх для інших вулиць у майбутньому. 

Зараз у цьому переліку більше 150 найменувань. Тут є як іменні пропозиції, так і цілком нейтральні назви на кшталт Ранкової, Туристичної чи Романтичної. 

Ознайомитися з пропонованими варіантами можна тут: 

Очільник комісії з перейменування вулиць, депутат Михайло Щур пояснює, що пропозиції до цього списку подавати може кожен. Але навіть якщо ваша пропозиція потрапила у резерв, це не означає, що нею назвуть якусь із вулиць міста. 

«Ми розглядаємо всі звернення – народних депутатів, депутатів обласної і міської рад, депутатів рад інших міст (в нас було звернення від депутата з Бучі), громадських організацій і просто громадян. Пропозиція щодо перейменування не обов'язково має потрапити в цей список для того, щоб її врахували. Наприклад, якщо є пропозиція від людини «прошу вулицю «х» перейменувати у вулицю «у», і по цій вулиці не поступало більше пропозиції, в такому разі ми як правило приймаємо рішення не про те, щоб внести її в список, а вже голосуємо за те, щоб на сесію підготувати проект рішення про перейменування вулиці «х» на вулицю «у». Тобто, те, що пропозиція надійшла пізніше, не означає, що в неї менше шансів», – пояснив він. 

Михайло ЩурМихайло Щур
 

Загалом під перейменування у Луцькій громаді підпадають більше 130 вулиць. Якщо вулицю хочуть назвати чиїмось іменем – цю пропозицію обговорюють на громадських слуханнях. 

Нагадаємо, у Луцьку пропонують перейменувати ще 21 вулицю і дати назви скверам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
21 квітня 2024
09:14
20 квітня 2024