Поділитись:

Друга вища освіта не може бути підставою для відстрочки від мобілізації, – нардеп Веніславський

Середа, 30 серпня 2023, 14:41
Друга вища освіта не може бути підставою для відстрочки від мобілізації, – нардеп Веніславський

Народний депутат і представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський заявив, що отримувати відстрочку від мобілізації мали б люди, які здобувають вищу освіту вперше, а не ті, хто здобуває другу чи третю вищу освіту.

Про це він розповів у інтерв’ю «Українським новинам».

Серед основних зловживань для ухилення від мобілізації Веніславський назвав фіктивні довідки про інвалідність, догляд за особою з інвалідністю, а також отримання вищої освіти повторно. 

«З перших днів війни, ви ж пам’ятаєте, ми про це говорили, різко збільшилась кількість абітурієнтів 30-35 (років), котрі почали раптом здобувати знання на денній формі навчання. З точки зору законодавства таке право передбачено. 

Людина навчається на денній формі у будь-якому віці і має право на відстрочку, але ми розуміємо, що є зловживання... Навіть в багатьох закордонних вищих навчальних закладах відкрили цілі факультети, тому що це заробляння грошей, та і в Україні також почали відкривати. Це те, що потребує редагування, оскільки ми розуміємо, що є зловживання.

Я думаю, що абсолютно справедливо в умовах війни обмежити однією вищою освітою. Якщо людина здобуває третю, четверту вищу освіту, то це точно не може бути підставою для відстрочки під час воєнного стану», – заявив нардеп.

На запитання, чи має те саме стосуватися магістратури, нардеп сказав:

«Якщо людина в магістратурі навчається відразу після закінчення навчання, то це здобуття вищої освіти магістра. Якщо вона вступила в аспірантуру одразу після навчання, то зрозуміло. А коли людина має перерву і лише під час війни раптом захотіла займатися науковою діяльністю, то це викликає запитання».

Веніславський не виключив, що певна кількість людей дійсно хоче стати науковцями і «в тому числі через розробку інноваційних механізмів забезпечити нашу перемогу». 

«Тому тут треба дуже ретельно підходити, але, на превеликий жаль, це також є можливістю для зловживань», – підсумував він.

Водночас Веніславський не підтримав ідею обмежити право чоловіків призовного віку на виїзд із країни впродовж 3 років після завершення війни:

«Такі заборони будуть щонайменше неконституційними, якщо не буде запроваджено якийсь правовий режим – надзвичайного чи воєнного стану».

Нагадаємо: 16 серпня набули чинності зміни до законодавства, які дозволяють перетин державного кордону в період дії воєнного стану громадянам, чиї рідні загинули або пропали безвісти під час участі в АТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів