Поділитись:

Сморід в Луцьку: хто винен і що роблять, щоб усунути причину

Середа, 30 серпня 2023, 11:20
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Сморід у Луцьку, ймовірно, пов’язаний з діяльністю ПрАТ «Гнідавський цукровий завод» та ТзОВ «БіоПЕК», які розміщують відходи виробництва як на території заводу, так і на полях фільтрації.

Про це йдеться у відповіді міської ради від 25 серпня 2023 р. на петицію про виявлення та усунення причини смороду у Луцьку.

31 липня 2023 року Ольга Дудач розмістила на сайті E-Dem петицію, в якій вимагала вжити заходів для припинення смороду у Луцьку, який періодично накриває місто з 2017 р. Звернення мешканки громади набрало необхідну кількість підписів, тож у Луцькраді відреагували на нього.

Як йдеться у відповіді, виникнення та поширення неприємних запахів у цих районах, ймовірно, пов’язані із діяльністю підприємств ПрАТ «Гнідавський цукровий завод» та ТзОВ «БіоПЕК», які розміщують відходи виробництва як на території заводу, так і на полях фільтрації площею 98 га, розміщених в районі вул. Львівської на території Боратинської ОТГ (за межами території Луцької міської територіальної громади).

Зазначається, що ця інформація засвідчена результатами попередніх перевірок цих підприємств державними контролюючими органами, а також регулярними візуальними обстеженнями території міської громади працівниками відділу екології міської ради. При південному та південнозахідному напрямку вітру, а також низькому атмосферному тиску під час проходження циклонів ефект поширення неприємних запахів з відстійників посилюється.

«Дана проблема існує ще з 2016-2017 років періодично загострюючись, оскільки підприємство не проводить належної роботи щодо безпечної утилізації відходів виробництва, не впроваджує технології, які б зменшили негативний вплив на довкілля, зокрема будівництво сучасних очисних споруд, використовуючи застарілу технологію біологічного розкладу відходів на полях фільтрації, або продаж відходів для застосування їх на сільгоспугіддях в якості органічного добрива. Такий спосіб використання відходів (мелясної барди) на полях агропідприємств навколо міста також є причиною періодичного виникнення смороду, особливо після завершення збору урожаю», – зауважують у міськраді.

Натомість керівництво ПрАТ «Гнідавський цукровий завод» заперечує негативний вплив на довкілля та здоров’я людей від діяльності підприємства.

Міська рада звернулась до територіальних підрозділів державних контролюючих органів, а саме: Державної екологічної інспекції у Волинській області, Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області та Боратинської сільської ради, на території якої розміщенні та здійснюють виробничу діяльність згадані підприємства, та до адміністрації ПрАТ «Гнідавський цукровий завод» про вжиття заходів для припинення забруднення повітря, що спричиняє нестерпні умови для громадян в південних районах м. Луцька.

Спеціальна комісія, створена при Боратинській сільській раді, провела аналіз діяльності промислових підприємств, розміщених в двокілометровій зоні поширення неприємних запахів, щодо їх можливого впливу на якість атмосферного повітря.

Луцька міська рада організувала додатковий моніторинг атмосферного повітря в районах, де найбільше відчувається неприємний запах.

«Протоколом дослідження від 03.08.2023 року підтверджено факти перевищення рівня забруднення атмосферного повітря, що створює небезпеку для життя та здоров’я жителів Луцької міської територіальної громади та свідчить про вчинення кримінального правопорушення проти довкілля. У зв'язку з цим Луцькою міською радою також подано до Головного управління Національної поліції України у Волинській області заяву про вчинення злочину та прохання розпочати досудове розслідування. Луцькою міською радою моніторинг якісного стану атмосферного повітря продовжується і надалі, в тому числі на межі санітарно-захисної зони полів фільтрації», – йдеться у відповіді на петицію.

У міськраді додали, що питання щодо усунення причин виникнення неприємних запахів залишається на контролі виконавчих органів Луцькради, про подальший його розгляд інформацію буде висвітлено на офіційному вебсайті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
27 березня 2024
18 березня 2024
27 грудня 2023
26 грудня 2023
15 грудня 2023
06 грудня 2023
04 грудня 2023
05 листопада 2023