Поділитись:

Підвищення зарплат вчителям: МОН запускає пілотний проєкт для 500 шкіл

Субота, 26 серпня 2023, 06:28
Підвищення зарплат вчителям: МОН запускає пілотний проєкт для 500 шкіл

В Україні запустять пілотний проєкт для 500 шкіл, у яких будуть тестувати систему оплати праці вчителів.

Про це повідомив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий на «Серпневій» конференції щодо нового бачення трансформації освіти в Україні, – передає Суспільне.

Лісовий зазначив, що Міносвіти найближчим часом працюватиме над відновленням реформи нової української школи.

«Це ключове, парламент передбачив нам 1,5 млрд грн. Уряд найближчим часом прийме відповідні постанови щодо розподілу цієї субвенції на місцях. Це для нас важливо», – сказав він.

Водночас міністр зазначив, що питання підвищення зарплат вчителям – це триваліший проєкт.

«Ми розуміємо, що сьогодні у нас в країні війна, що весь бюджет спрямований на оборону і, звичайно, це пріоритет номер один. Але ми не можемо не думати і не планувати підвищення зарплати вчителям, бо те, що ми на сьогодні маємо, на жаль, не відповідає тій соціальній ролі вчителя, яку він несе і тому значенню, яке він має для формування суспільства», – сказав Лісовий.

За його словами, соціальний стандарт вчителя повинен бути змінений.

«Тому ми готуємо пілотний проєкт, який вся політика для нього і вся технологія для нього буде розроблятися у 2023-2024 році. Все буде обговорюватись, дискутуватись – всі нормативні документи, всі технологічні документи. Плануємо на 2024-2025 навчальний рік запустити пілотний проєкт для 500 шкіл», – сказав міністр.

Віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров зазначив, що в уряді вже розуміють, якою буде структура і розмір заробітної плати, але для того, щоб її анонсувати потрібно все зважити і врахувати можливості бюджету

«Наступного року запускаємо пілот – 500 шкіл, де ми уже тестуємо нову заробітну плату, новий підхід до менеджменту, навчання директорів. Буде кардинально змінена система, вона буде на іншому рівні, побудована на зворотному зв'язку від вчителів. Через рік можна буде це масштабувати або на більше шкіл, або на всю країну. Це буде залежати від ситуації в країні», – сказав Федоров.
У вересні 2017 року було ухвалено новий Закон «Про освіту», який регулює основні засади нової освітньої системи, зокрема перехід на 12-річну систему шкільної освіти. У 2018 році Кабінет Міністрів затвердив новий Державний стандарт початкової освіти. Із 2018/2019 навчального року за цим стандартом розпочали навчання першокласники по всій Україні. У 2021 році стартував пілот НУШ у базовій школі — п’яті класи у понад 130 школах з усієї України. А 2022 року старт НУШ відбувся в усіх 5-х класах України.
Навчання за програмами 12-річної школи для початкової освіти розпочалося 1 вересня 2018 року, для базової середньої освіти мало розпочатися 1 вересня 2022 року і для профільної середньої освіти має розпочатися з 1 вересня 2027 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів