У Луцьку "фірми-привиди" торгують конфіскатом (відео)

Четвер, 23 лютого 2017, 16:22

Контрабанда в Україну пливе рікою. ДФС переможно звітує – на кордоні затримали та вилучили. Але далі тиша.

Куди зникає весь конфіскований крам та чи потрапляє бодай щось до державного бюджету, з′ясовували журналісти "Каналу 24" у програмі "ЦРУ".

Обсяги контрабанди в Україні навіть важко уявити. В деяких заявах фігурують суми в 6-7 мільярдів гривень. Це великий і прибутковий бізнес для тих, хто "в темі і в системі".

"Приходить контейнер, власник не звернувся, проходить 90 днів – він підлягає переміщенню на склад митниці. І тут основні схеми по розкраданню цього товару і закладені",
– розповідає екс-заступник начальника Одеської митниці Семен Кривонос.

Власних складів у митниці немає, тому кожного року вона проводить тендер та укладає угоди на зберігання майна. А от виграють такі конкурси далеко не випадкові фірми. 10 гривень – це вся сума, яку власники складів отримують за зберігання майна від митниці за цілий рік. Враховуючи те, що вартість оренди 1 квадратного метра складських приміщень варіюється від 25 до 60 гривень на місяць, то виходить, що ці фірми працюють собі у збиток.

У Луцьку діє Міжнародний благодійний фонд сприяння органам прокуратури Волинської області "Правопорядок і законність". У 2005 році благодійний фонд заснував підприємство "Гарант Луцьк", яке зберігає та продає майно, яке вилучає митниця та інші правоохоронні органи. Співзасновник благодійного фонду – Сергій Супрун. За сумісництвом – начальник відділу матеріально-технічного забезпечення та соціально-побутових послуг прокуратури Волинської області. Простіше кажучи – завгосп обласної прокуратури.

За адресою, яка вказана у реєстраційних документів, ніякої фірми не виявилося. Як і конфіскованих речей, які нібито передали на зберігання. Більше того, охоронець складських приміщень за шість років роботи навіть не чув про таке підприємство.

За даними реєстру, благодійний фонд "Правопорядок і законність" знаходиться по вулиці Ковельській, 18. Але насправді у квартирі за вказаною адресою мешкає жінка, яка не має жодного стосунку до фонду.

"Виходить, фізично не існуючий благодійний фонд завгоспа обласної прокуратури створює фірму, яка теж фізично не існує, і митниця, СБУ, прокуратура і поліція передають цим фірмам майно, яке фігурує в справах. Реальне майно, а не неіснуюче", – розповідає журналіст.

У Волинській прокуратурі про діяльність Фонду допомоги прокуратурі та фірми "Гарант Луцьк" знають, проте від будь-якого зв′язку відхрещуються. Більше того, у прокуратурі є людина, яка відповідальна за зберігання речових доказів та вилученого майна. Але порушень, пов′язаних із незбереженням речових доказів, у них не було, запевняють там.

Не виявили жодних порушень і в ДФС. Виявляється, той самий Сергій Супрун до роботи у Волинській прокуратурі працював завгоспом у Волинській податковій. А з 1999р. по 2008р. був директором підприємства "Профсервіс", заснованого на власності Ради профспілки працівників податкової служби у Волинській області. Це ще одна фірма зі зберігання конфіскату, яка до сьогдні надає послуги Волинській митниці ДФС.

До слова, профспілку ДФС у Волинській області, яка є засновником фірми "Профсервіс", очолює Мирослава Конечна, яка до 2015 року була заступником голови ДФС у Волинській області. Її звільнили за законом "Про люстрацію".

Фірма "Профсервіс" зареєстрована за адресою проспект Волі, 50, але, звичайно, за цією юридичною адресою її немає. Але працівники офісу згадали про таку і фірму і дали номер телефону до директора, яким виявився директор релігійно-прокурорської фірми "Гарант Луцьк" Олександр Матвійчук. Виявляється, у діяльності обох фірм фігурують одні й ті ж імена.

Але, зі слів волинських податківців, у цьому немає жодного криміналу, оскільки юридична і фактична адреси не завжди можуть збігатися.

Усі ці дивні "збіги" пояснив сам прокурорський завгосп Сергій Супрун. Деталі – у відео.