Поділитись:

Реконструкцію корпусу ЛНТУ зупинили через порушення на тендері

Четвер, 03 серпня 2023, 17:08
ЛНТУ
ЛНТУ

Реконструкцію учбово-лабораторного корпусу №2 Луцького національного технічного університету, що на вулиці Потебні, призупинили через порушення.

Про це пише Сила правди.

Планували, що приміщення стане осередком цифрового розвитку «Digital Innovation Space». Втім, роботи довелося зупинити через порушення, які виявила аудиторська служба. З’ясувалося, що університет уклав договір з підрядником попри те, що підприємство не надало всієї необхідної документації.Інформація про це розміщена в системі державних закупівель «Prozorro».

10 травня 2023 відбулися відкриті електронні торги, в результаті яких Луцький національний технічний університет замовив у Центру соціально-трудової реабілітації інвалідів «Енергія-I» Волинської обласної організації Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» послуги з реконструкції корпусу на вулиці Потебні. За умовами договору, капітальний ремонт вартістю 64,5 мільйона гривень компанія мала завершити до 15 травня 2026 року.

Відповідно до технічної документації, роботи мали включати демонтаж, підсилення металевих конструкцій, утеплення фасадів, заміну покрівлі, вікон і дверей, улаштування підлоги, стель тощо. Також передбачалася реконструкція систем водопостачання, каналізації, опалення і вентиляції, мереж електроосвітлення та інтернету, в тому числі облаштування протипожежного водопроводу та індивідуального теплового пункту, встановлення блискавкозахисту, монтаж ліфта та благоустрій території.

На тендер прийшов всього один учасник – Центр соціально-трудової реабілітації інвалідів «Енергія-I», з яким і уклали договір 23 травня 2023 року. Компанія почала реконструкцію, однак, через місяць управління Західного офісу Держаудитслужби оголосило про перевірку проведеної закупівлі.

За словами начальника відділу контролю у сфері закупівель Віталія Приймачука, моніторинг вирішили провести через запит представників органів влади. У ході перевірки виявилося, що учасник-переможець не відповідає всім вимогам університету. Зокрема, компанія не надала документів, які б свідчили, що у неї є досвід виконання аналогічного договору.

У результаті, навчальний заклад зобов’язали розірвати договір з ЦСТРІ «Енергія-I». За роботи, які вже встигли провести, університет сплатив 3 мільйони гривень.

Перша проректорка вишу Надія Ковальчук називає допущене порушення дрібним. Каже, така ситуація склалася випадково.

«ЦСТРІ «Енергія-I» має досвід виконання аналогічного за предметом закупівлі договору. Наразі вся документація є. Там дрібне порушення було, людський фактор: надали договір про надання послуг, але додаток не пред’явили. Цю помилку можна було виправити протягом 24 годин. Також окремі пункти ми виконали не в такому обсязі та вигляді, як хотів моніторинговий комітет. Наразі готуємо нову тендерну пропозицію, будемо продовжувати реконструкцію», – зазначила Надія Ковальчук.

Варто зауважити, що ЦСТРІ «Енергія-I» нині успішно працює на трьох інших об’єктах ЛНТУ. Зекрема здійснює реконструкцію учбово-лабораторного корпусу у «SMART Volyn Hub» на вулиці Даньшина за 53,5 мільйона гривень, корпусу Б-3 під креативний хаб «Art Tech» за 21,4 мільйона гривень та будує лекторій на вулиці Львівській. Під час цих трьох закупівель фірма надала університету документальне підтвердження аналогічного досвіду виконання робіт. Чому компанія не змогла підтвердити це й у тендері про реконструкцію на вулиці Потебні, залишається загадкою.

«Енергія-І» давно співпрацює з Луцьким національним технічним університетом. За даними аналітичної системи «Clarity Project», впродовж останніх кількох років компанія підписала з навчальним закладом 129 контрактів на 164,5 мільйона гривень. Ще два договори на майже 18 мільйонів гривень підприємство уклало із Любешівським технічним фаховим коледжом ЛНТУ. Що зумовило таку продуктивну співпрацю керівник компанії Олександр Мацан розповідати відмовився.

Відомо, що його фірма на ринку понад 20 років. В основному займається будівництвом житлових і нежитлових будівель. Створена була Волинською обласною організацією інвалідів, яку нині очолює Павло Денисюк. За даними аналітичної системи «YouControl», ця структура свого часу створила 11 різних фірм. Серед них будівельні підприємства, страхове відділення і навіть заправна станція.

«Сила правди» запитала директора, навіщо організації, яка відстоює права людей з інвалідністю, стільки різних за видом діяльності компаній. Павло Денисюкзапевняє, що нині всі ці фірми, окрім ЦСТРІ «Енергія-I», вже не функціонують.

«Цих підприємств немає вже давно, «Енергія-І» тільки діюча. На створених фірмах працювали інваліди, десь 50 відсотків колективу. Саме тому вони і створювалися. Заправка функціонувала ще 15 років тому, обслуговувала людей з обмеженими можливостями», – зазначив Павло Денисюк.

За даними «YouControl», своє існування припинили таки не всі створені організацією компанії. Втім, здебільшого вони не приносять прибутку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
15:02
16 квітня 2024
23:07
10 квітня 2024
10:10
24 березня 2024
16 березня 2024
14 березня 2024
04 березня 2024
14:30
22 лютого 2024
12:51
14 лютого 2024
13 лютого 2024